FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Brodosplitu isporučen tanker za zadarsku Tankersku plovidbu

SPLIT,9. lipnja 2005.(Hina) - U splitskom brodogradilištu obavljena jedanas primopredaja tankera izgrađenog za Tankersku plovidbu iz Zadra,vrijednog 51 milijun dolara.
SPLIT,9. lipnja 2005.(Hina) - U splitskom brodogradilištu obavljena je danas primopredaja tankera izgrađenog za Tankersku plovidbu iz Zadra, vrijednog 51 milijun dolara.

Tanker za prijevoz sirove nafte drugi je iz serije triju tankera istih karakteristika koji se grade za zadarskog brodara, a nosit će ime "Hrvatska".

Nosivosti je 166.300 tona, dug je 281 metar, širok 48, što je jednako površini triju nogometnih igrališta, a visok je 23 metra.

Prvi brod iz te serije, "Alan", do sada je bio najveći brod u povijesti hrvatske brodogradnje izgrađen u jednom komadu i najveći suezmax tanker na svijetu.

Brodosplit će za Tankersku plovidbu do proljeća 2007. godine sagraditi i posljednji brod iz serije, čija je gradnja ugovorena za 54 milijuna dolara.

Tankeri izgrađeni u splitskom brodogradilištu predstavljaju visokosofiscticirane proizvode koji zadovoljavaju sve ekološke međunarodne propise, uključujući i one o sigurnosti na moru. Država subvencionira 20 posto vrijednosti gradnje - 10 posto kroz program Ministarstva gospodarstva i 10 posto kroz program Ministarstva mora za poticanje gradnje domaćih brodova u hrvatskim brodogradilištima.

Primopredaji tankera bilo je nazočno više od 250 uzvanika, među kojima i zadarska gradonačelnica Ana Lovrin te župan Splitsko-dalmatinski Kruno Peronja.

Ugovor o primopredaji potpisali su direktor "Brodosplit - brodogradilišta" Goran Vukasović i generalni direktor Tankerske plovidbe Ive Mustać, koji su ocijenili da se iznimno dobrom suradnjom dviju hrvatskih tvrtki došlo do odličnog rezultata koji hrvatskoj brodogradnji otvara put prema pozitivnijem poslovanju.

Generalni direktor Tankerske plovidbe Ive Mustać najavio je nastavak suradnje gradnjom dvaju aframax tankera u Brodosplitu 2008. i 2009. godine.

Tanker "Hrvatska" splitsko će brodogradilište napustiti u ponedjeljak, a nakon završnog uređivanja krenut će na svoju prvu plovidbu pod zapovjedništvom kapetana Duška Lonića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙