FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP primjenjuje nove tehnike traganja za masovnim grobnicama

SARAJEVO,31. svibnja(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe(ICMP) sa sjedištem u Sarajevu objavilo je u utorak kako radi nauspostavi novih metoda za otkrivanje masovnih grobnica i izraduzemljovida na kojima će one biti ucrtane, čime se želi ubrzati procestraganja za nestalima, posebice na području bivše Jugoslavije.
SARAJEVO,31. svibnja(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu objavilo je u utorak kako radi na uspostavi novih metoda za otkrivanje masovnih grobnica i izradu zemljovida na kojima će one biti ucrtane, čime se želi ubrzati proces traganja za nestalima, posebice na području bivše Jugoslavije.

U priopćenju ICMP-a navodi se kako su proteklih dana zajednički timovi stručnjaka za satelitsko snimanje, geologiju i forenzičku arheologiju iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država boravili u BiH gdje su proveli probna istraživanja.

U timovima su bili stručnjaci sa Sveučilišta u Birminghamu i iz privatne američke tvrtke Applied Analysis Incorporated (AAI), specijalizirane za analizu satelitskih snimaka.

Iz ICMP-a ističu kako je pri potrazi za nestalima u BiH poseban problem to što su počinitelji zločina nastojali prikriti svoja nedjela pa su tijela iz masovnih grobnica često premještana.

Većina dosad otkrivenih masovnih grobnica locirana je zahvaljujući informacijama osoba koje su preživjele smaknuća ili uz pomoć drugih svjedoka, a sada se razvija metoda satelitskog snimanja i spektralne analize kojom se mjere promjene u sastavu površine zemlje.

Takve metode nedavno su korištene pri otkrivanju masovnih grobnica u Iraku, no s obzirom na različite prirodne uvjete tamo i u BiH, ICMP postojećim tehnikama traganja za masovnim grobnicama želi dodati analizu bilja i vegetacije, ispitivanje provodljivosti zemljišta i analizu računalnog kreiranja zemljovida.

Za ilustraciju, ICMP navodi činjenicu kako su masovne grobnice obično vlažnije od okolnog zemljišta pa bolje provode elektricitet te se mogu lako otkriti ispitivanjem provodljivosti zemljišta.

Istom tehnikom može se utvrditi dubina i sastav masovne grobnice i prije nego što počnu iskapanja, što dosad nije bio slučaj.

Istraživanja potrebna za usavršavanje postojećih tehnika traganja obavljena su na okolici Zvornika u istočnoj Bosni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙