FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski premijer u posjetu Libanonu

ANKARA, 16. lipnja 2005. (Hina) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogandoputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Libanonu gdje, uzsusrete s najvišim libanonskim dužnosnicima, sudjeluje i na 11.Arapskm ekonomskom forumu.
ANKARA, 16. lipnja 2005. (Hina) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan doputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Libanonu gdje, uz susrete s najvišim libanonskim dužnosnicima, sudjeluje i na 11. Arapskm ekonomskom forumu.

Erdogan se sastao s libanonskim premijerom Najibom Mikatiem s kojim se suglasio da su Turska i Libanon spremni aktivno sudjelovati u ostvarenju "Velikog bliskoistočnog projekta".

Riječ je o planu zemalja članica Šireg Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (BMENA) za provedbom tržišno orijentiranih reformi unutar tog prostora koji se trebaju provoditi paralelno s iznalaženjem pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja izraelsko-arapskog sukoba.

Otvarajući forum, libanonski premijer Mikati pozvao je arapske države da se "otvore jedna drugoj" i surađuju na području trgovine i financija.

Pred ministrima financija i gospodarstva iz nekoliko arapskih zemalja, Mikati je rekao da je "nužno unificirati gospodarsko zakonodavstvo kako bi se potaknule među-arapske investicije".

Turski izvjestitelji koji prate Erdoganov posjet prenose da će dvojica premijera s takvom zajedničkom predanošću "Velikom bliskoistočnom projektu" upoznati i američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Erdogan i Mikati razgovarali su i o bliskoistočnoj krizi te unaprjeđenju bilateralnih gospodarskih, trgovinskih i drugih odnosa. U turskom izaslanstvu je uz premijera Erdogana i oko 50 turskih poslovnih ljudi i investitora.

Turski premijer je položio cvijeće nag grob bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, te osobno izrazio sućut njegovoj supruzi Naziki. Hariri je 14. veljače bio žrtvom atentata od još nepoznatih i neotkrivenih počinitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙