FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan: Sirija povukla svoje snage iz Libanona

WASHINGTON/NEW YORK,23. svibnja(Hina) - UN je potvrdio da je Sirija upotpunosti povukla svoje snage iz Libanona, izjavio je u ponedjeljakglavni tajnik UN-a Kofi Annan.
WASHINGTON/NEW YORK,23. svibnja(Hina) - UN je potvrdio da je Sirija u potpunosti povukla svoje snage iz Libanona, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Annan je rekao da je UN-ova verifikacijska misija u izviješću potvrdila potpuno povlačenje sirijskih snaga iz Libanona i da je on izvješće predao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Potvrdili smo cjelovito povlačenje, uključujući graničnu oblast", rekao je Annan novinarima.

"Libanon bi danas trebao biti slobodan od svih stranih snaga", dodao je.

Vijeće sigurnosti UN-a je u svojoj rezoluciji 1559 u rujnu prošle godine zatražilo da Sirija povuče svoje snage iz Libanona. No, tek je međunarodni pritisak nakon ubojstva Rafika Haririja, bivšeg protusirijski raspoloženog libanonskog premijera, u veljači ove godine natjerao Siriju na povlačenje.

Službeni je Damask tvrdio da je dovršio povlačenje 26. travnja, ali je UN čekao izvješće svoje verifikacijske misije da potvrdi povlačenje.

Verifikacijska misija, međutim, tvrdi kako nije sigurna da li je Damask povukao i sve sirijske obavještajce iz Libanona budući je to teže provjeriti zbog tajne naravi obavještajnih aktivnosti.

Sirijsko povlačenje okončava njezinu 29-godišnju vojnu nazočnost u Libanonu započetu tijekom građanskog rata, koja je bila ključna za političku kotrolu Damaska nad Libanonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙