FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katoličke udruge i pokreti mladih za više programa o spolnom odgoju u školama

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Deset katoličkih udruga i pokretamladih zatražilo je danas na konferenciji za novinare da se u osnovnei srednje škole uvede više programa o spolnom odgoju, kako biroditelji mogli odabrati program sukladno uvjerenjima.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Deset katoličkih udruga i pokreta mladih zatražilo je danas na konferenciji za novinare da se u osnovne i srednje škole uvede više programa o spolnom odgoju, kako bi roditelji mogli odabrati program sukladno uvjerenjima.

Nezadovoljni odlukom o uvođenju jednog obaveznog programa spolnog odgoja u osnovne i srednje škole, predstavnici katoličkih udruga uputili su otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu u kojemu izražavaju protivljenje modelu edukacije kroz jedan školski program, jer, objašnjavaju, time se "ne poštuje pluralizam mišljenja i svjetonazora, uskraćuju prava roditelja i mladih na izbor te sudjelovanje u kreiranju nastavnog procesa".

Zapitavši se smije li se nametati jedan vrijednosni sustav svima ili se mora uvažavati različitost svjetonazora, predstavnici udruga poručuju ministru u otvorenom pismu da anketom među roditeljima provjeri, žele li mogućnost odabira programa spolnog odgoja za njihovu djecu sukladno uvjerenjima.

Krunoslav Demirović iz Studentskog katoličkog centra Palma - SKAC istaknuo je da udruge nisu protiv zdravstvenog odgoja, koji bi od iduće školske godine trebao startati kao novi školski program, već za postojanje konkurencije među programima. Članovi drže da je zdravstveni odgoj potreban u smislu prenošenja informacija o spolnosti i zdravlju, no da je odgojna komponenta tu minimalna.

Pismo su potpisali udruga Palma - SKAC, Mladi za ujedinjeni svijet pokret Fokolara, Pokret Salezijanske mladeži, Katolici na djelu, Križarska organizacija, Zajednica Molitva i Riječ, Hrvatsko katoličko liječničko društvo - Sekcija mladih, Mladi za Krista, Studentski evanđeoski pokret STEP i Centar za bolji svijet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙