FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morgan Stanley prognozira pad cijena nafte

SINGAPUR, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tržište nafte moglo bi sebrzo suočiti s velikim padom cijena kada gospodarski rast u svijetuuspori i etabliraju se alternativni izvori energije a spekulantinanjuše vrhunac trenda rasta cijena, ocijenio je u četvrtak ekonomistMorgan Stanleya Andy Xie.
SINGAPUR, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tržište nafte moglo bi se brzo suočiti s velikim padom cijena kada gospodarski rast u svijetu uspori i etabliraju se alternativni izvori energije a spekulanti nanjuše vrhunac trenda rasta cijena, ocijenio je u četvrtak ekonomist Morgan Stanleya Andy Xie.

Njegove prognoze o višegodišnjem ciklusu pada cijena nalazi se u oštroj suprotnosti u odnosu na scenarij o snažnom rastu cijena koji je prije tri mjeseca objavio konkurentski Goldman Sachs.

"Kako se budu gomilali dokazi o slabljenju potražnje i obilnoj ponudi, tržište bi mogla zahvatiti panika. Držim da bi njegova korekcija mogla biti uistinu spektakularna - naime, moglo bi se urušiti", konstatirao je Xie.

Cijene nafte nadovezale su se u prvoj polovini 2005. na dvogodišnji trend rasta, dosegnuvši 55 dolara po barelu uslijed bojazni da će ionako preopterećene rafinerije teško osigurati dostatnu zalihu derivata u drugoj polovini godine.

U izvješću objavljenom u ožujku Goldman Sachs Global Investment Research konstatirao je da je na tržištu nastupilo razdoblje "super rasta cijena" koje bi mogle dosegnuti čak i 105 dolara po barelu.

Kompanija je objavila da je zbog postojane snažne potražnje u SAD-u i Kini usprkos visokim cijenama nafte bila prisiljena revidirati naviše svoje prognoze. Andy Xie iz Morgan Stanleya ustvrdio je pak da veća efikasnost i mjere štednje energije kao i održive alternative poput naftnog pijeska i tekućeg plina i ugljena već stišavaju potražnju za naftom.

"Budući da proizvođači električne energije ubrzavaju proizvodnju iz alternativnih izvora, cijene nafte mogle bi ostati niske više godina kada završi aktualni gospodarski ciklus", zaključio je Xie.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙