FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vandalsko divljanje na židovskom groblju u Budimpešti

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina/BBC) - Nepoznati počinitelji uništili su130 grobova na židovskom groblju u Budimpešti, no nadgrobni spomenicinisu išarani rasističkim ili antisemitskim simbolima, izvijestila jemađarska televizija u srijedu.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina/BBC) - Nepoznati počinitelji uništili su 130 grobova na židovskom groblju u Budimpešti, no nadgrobni spomenici nisu išarani rasističkim ili antisemitskim simbolima, izvijestila je mađarska televizija u srijedu.

Porušene i razbijene nadgrobne ploče nađene su u srijedu ujutro. Groblje u ulici Kozma je radi praznika bilo zatvoreno od nedjelje 12. lipnja te se uništavanje moglo dogoditi bilo kada tijekom tri dana. U Mađarskoj se još nije dogodilo vandalsko uništavanje groblja ovakvih razmjera. S obzirom na težinu nadgrobnih spomenika i ploča na grobnicama, kao i na broj oskvrnutih i uništenih grobova, policija pretpostavlja da je počinitelja bilo više.

Oskvrnuće židovskog groblja oštro su osudile mađarske parlamentarne stranke i vodeći političari zemlje. Predsjednik Ferenc Madl je tijekom svog posjeta Beču objavio izjavu u kojoj ističe da oni koji mogu blatiti sjećanje na mrtve ne poštuju ni živa bića.

Predsjednik vlade Ferenc Gyurcsany u svojoj izjavi kaže da taj zao i nečovječan čin nije samo zločin protiv židovskog naroda nego i odbacivanje univerzalnih i najstarijih ljudskih vrijednosti.

Viktor Orban, predsjednik glavne oporbene stranke Fidesz, je izjavio da je to gaženje ljudskog dostojanstva bez presedana u 15-godišnjoj povijesti mađarske demokracije.

Gusztav Zoltai, izvršni predsjednik Nacionalne federacije židovskih vjerskih zajednica u Mađarskoj, je rekao da su vandali razbili sve mramorne i granitne ploče u novom dijelu groblja koje se koristi posljednjih pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙