FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: završen višetjedni iskaz Stevanovića, kao svjedok najavljen Šešelj

DEN HAAG, 15. lipnja 2005. (Hina) - Policijski general ObradStevanović, svjedok obrane na suđenju bivšemu jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću na Haškome sudu (ICTY), u srijedu jezavršio četverotjedno svjedočenje tako što je predsjedatelj - sudacPatrick Robinson, ogorčen Miloševićevim ponašanjem, prekinuo njegovoispitivanje i zahvalio mu na dolasku na Sud.
DEN HAAG, 15. lipnja 2005. (Hina) - Policijski general Obrad Stevanović, svjedok obrane na suđenju bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na Haškome sudu (ICTY), u srijedu je završio četverotjedno svjedočenje tako što je predsjedatelj - sudac Patrick Robinson, ogorčen Miloševićevim ponašanjem, prekinuo njegovo ispitivanje i zahvalio mu na dolasku na Sud.

Tijekom protuispitivanja Stevanovića, koji je svjedočio 13 radnih dana, tužitelj Geoffrey Nice u sudnici je 1. lipnja prikazao video-snimku na kojoj pripadnici postrojbe "Škorpiona", iz sastava srbijanskog MUP-a, ubijaju zarobljene Bošnjake iz Srebrenice, što je dokaz koji je Srbiju i Miloševića povezao s genocidom u Srebrenici.

Tužitelj je tijekom vikenda Miloševiću dostavio iskaze pripadnika "Škorpiona" Gorana Stoparića i jednog zaštićenog svjedoka, koji potvrđuje vjerodostojnost video-snimke kao dokaza, što je optuženi danas pokušao osporiti tijekom ispitivanja Stevanovića tvrdeći kako je kredibilitet tih svjedoka ništavan.

Suci su ga upozorili da je to suprotno pravilima, te da to može činiti tek kada ti svjedoci budu ispitivani. Također su od njega tražili da ne svjedoči umjesto Stevenovića, no Milošević se nije obazirao na njihove primjedbe.

Sudac Robinson rekao je Miloševiću da je zgrožen njegovim ponašanjem i zloporabom sudskog postupka kada je prekinuo Stevanovićevo svjedočenje.

Konačnu odluku o prihvatljivosti video-snimke kao dokaza raspravno vijeće donijet će nakon saslušanja te dvojice svjedoka, u sklopu dodatnog izvođenja dokaza optužbe, kada Milošević završi iznošenje obrane.

Sudac Iain Bonomy pitao je danas Miloševića smatra li da u Srebrenici nije bilo pokolja, na što je on odgovorio kako "ne negira da je pokolj počinjen", ali je odmah to i relativizirao govoreći o povezanosti počinitelja sa stranim obavještajnim službama i politički režiranom padu srebreničke enklave.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ ustvrdio je kako su srbijanske vlasti uhitile neke počinitelja pokolja u Srebrenici, kao što su Dražen Erdemović i pripadnici njegove diverzantske postrojbe Pauka iz sastava vojske Republike Srpske. Ustvrdio je da su tužitelju poznate te činjenice, ali ih on interpretira drukčije, čime svjesno ometa provedbu pravde.

Sjednica je nastavljena tužiteljevim protuispitivanjem svjedoka obrane Dragana Jašovića, policijskog istražitelja s Kosova koji je prije svjedočio o istrazi pokolja 40 Albanaca u selu Račku u siječnju 1999. godine. Uz njegov je iskaz Milošević tada kao dokaze podnio mnoge dokumente srbijanskoga MUP-a o rezultatima te istrage.

Nakon poraznog učinka Stevanovićeva svjedočenja za obranu optuženog, početak protuispitivanja Jašovića pokazao je da ni od toga svjedoka Milošević neće imati koristi za obranu. Tužitelj Nice iznio je dokaze koji pobijaju vjerodostojnost njega kao svjedoka i njegova iskaza, te dokumenata koje je podnio.

On je citirao svjedoke prema kojima je Jašović iskaze Albanaca o Račku kao snažnom uporištu OVK dobio pod prisilom, a u sudnici su prikazane i fotografje teško pretučenih Albanaca u čijem je ispitivanju i premlaćivanju sudjelovao i Jašović. Svjedok je opovrgavao tvrdnje tužitelja upozoravajući na nelogičnosti u izjavama ispitivanih kosovskih Albanaca. Protuispitivanje Jašovića nastavlja se u četvrtak.

Očito u teškoćama da osigura kredibilne svjedoke obrane, Milošević poziva bivše pripadnike policije, koja je devedesetih bila glavni oslonac njegova režima, čiju kompromitiranost tužitelj iskorištava za rušenje vjerodostojnosti obrane.

Bivši predsjednik SRJ danas je potvrdio da obrana ima ozbiljnih teškoća sa svjedocima, najavljujući da će za svjedoka pozvati drugog haškog optuženika - čelnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji u pritvoru ICTY-ja čeka početak suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙