FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY prebacio slučaj Radovana Stankovića pravosuđu BiH

ZAGREB/DEN HAAG, 17. svibnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud zabivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je u utorak da je odlučio prepustitislučaj bosanskog Srbina Radovana Stankovića pravosuđu Bosne iHercegovine u sklopu svoje izlazne strategije.
ZAGREB/DEN HAAG, 17. svibnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je u utorak da je odlučio prepustiti slučaj bosanskog Srbina Radovana Stankovića pravosuđu Bosne i Hercegovine u sklopu svoje izlazne strategije.

"To je prvi put da je Sud prepustio jedan od svojih slučajeva nacionalnom pravosuđu", kaže se u priopćenju ICTY-ja.

Radovan Stanković optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Optužuje ga se da je od 3. kolovoza 1992. do 10. listopada 1992., nakon srpskog osvajanja Foče, zajedno s drugim srpskim vojnicima vodio kuću u kojoj su bile zatočene i na prostituciju prisiljavane muslimanske žene.

Optužnica, koja je protiv Stankovića podignuta 1996. i uključuje još sedam osoba, tereti ga također i da je osobno silovao najmanje dvije žene, a za jednu od njih tvrdio je da je njegova kako bi je mogao opetovano silovati tijekom tri mjeseca.

Stankovića su uhitile Stabilizacijske snage u Foči 9. srpnja 2002. i prebacile u Den Haag. Kako piše agencija France presse, on sam protivio se prebacivanju svojega slučaja pravosuđu BiH tvrdeći da neće imati pravedan proces. Stanković sada ima petnaest dana da uloži žalbu na odluku ICTY-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙