FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 13. lipnja

ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacija za ponedjeljak, 13. lipnja.
ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacija za ponedjeljak, 13. lipnja.

ZAGREB - Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju okrugli stol na temu "Socijalna politika u Hrvatskoj i Europskoj uniji" čiji je cilj analizirati pojedine aspekte hrvatske socijalne politike, s posebnim naglaskom na socijalnu uključenost i socijalni dijalog unutar konteksta statusa Hrvatske kao kandidatkinje za priključenje EU. Naglašava se potreba za pojačanim naporima kako bi se europski socijalni model sustavnije raspravio i primijenio u procesu hrvatskog ulaska u EU. (12 sati, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4).

ZAGREB - Članovi Hrvatskog seljačkog saveza (HSS-a) i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka najavili su za ponedjeljak, 13. lipnja, prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zbog problema sa otkupom mlijeka. Na prosvjedu upozorenja, prema najavama, očekuje se 300-tinjak prosvjednika. Razlog prosvjeda, kako su pojasnili predstavnici HSS-a na prošlotjednoj konferenciji za novinare, su najava mljekarske industrije da neće otkupljivati mlijeko druge i treće klase te da će sniziti otkupnu cijenu mlijeka za 20 do 30 posto. (Ul. grada Vukovara 78 u 11 sati).

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) na konferenciji za novinare izvijestit će o ponovnom uvođenju u promet nagibnih vlakova na relaciji Zagreb-Split koji bi trebali početi prometovati u srijedu, 15. lipnja. Također će biti riječi o dovršetku radova planiranih za trenutnu fazu remonta ličke pruge, odnosno pruge Oštarije-Knin-Split. (12 sati, salon zagrebačkog Glavnog kolodvora, Trg kralja Tomislava 11).

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) trebale bi biti otvorene moguće ponude za kupnju 72 posto dionica zabočke tekstilne industrije Regeneracija. Početna cijena za ove dionice iznosi nešto manje od 5,39 milijuna kuna, a osim uobičajenih uvjeta, HFP od potencijalnog kupca dionica Regeneracije očekuje i da svih 363 zaposlenika zadrži na rok od godinu dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora. (14,00 sati, HFP, Ivana Lučića 6-8)

ZAGREB - Ukupan javni dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 115,3 milijarde kuna, a njegov udio u očekivanom ovogodišnjem bruto domaćem proizvodu iznosi 51,7 posto, podaci su Ministarstva financija. Ukupan javni dug opće države u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na kraj 2004. povećan je za 5 milijardi kuna, pri čemu je unutarnji dug porastao za 11,8 milijardi kuna, dok je istodobno inozemni dug smanjen za 6,8 milijardi kuna. Tako je nakon više godina prvi put krajem prvog ovogodišnjeg kvartala unutarnji dug opće države bio veći od njenog inozemnog duga. Od ukupnog duga na inozemni se odnosilo 56,9 milijardi kuna ili 49,4 posto javnog duga, dok je unutarnji dug opće države bio 58,3 milijarde kuna ili 50,6 posto.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u travnju ove godine bio veći za 1,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je nastavljen trend rasta započet u siječnju ove godine, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Naime, nakon dužeg vremena, u siječnju ove godine broj zaposlenih u industriji na godišnjoj je razini porastao za 1,1 posto, a u veljači i ožujku za po 1,4 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom, u travnju ove godine je broj zaposlenih u industriji također povećan, i to za 0,5 posto, dok je u odnosu na prosjek za cijelu 2004. godinu njihov broj bio veći za 1,8 posto. U travnju se bilježi i povećanje proizvodnosti rada, i to 0,3 posto, nakon što je u prvom tromjesečju došlo do pada proizvodnosti za 1,1 posto u odnosu na prvi kvartal 2004. godine.

ZAGREB - U Zagrebu su u travnju cijene na malo bile više za 0,3 posto nego u ožujku te za 1,1 posto veće nego u travnju prošle godine. Istodobno su troškovi života prema ožujku smanjeni za 0,2 posto, a prema prošlogodišnjem travnju povećani za 2,7 posto, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Tijekom prva četiri mjeseca ove godine cijene na malo u Zagrebu su bile više za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su troškovi života istodobno porasli za 2,2 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 607

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙