FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Masovne molitve za kišu u Bangladešu

DHAKA, 14. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Tisuće muslimanskih vjernika ujužnom Bangladešu okupilo se pod žarkim ljetnim suncem na masovnimmolitvama za kišu, nakon što je val vrućine ubio najmanje 65 ljudi,priopćili su bangladeški dužnosnici u utorak.
DHAKA, 14. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Tisuće muslimanskih vjernika u južnom Bangladešu okupilo se pod žarkim ljetnim suncem na masovnim molitvama za kišu, nakon što je val vrućine ubio najmanje 65 ljudi, priopćili su bangladeški dužnosnici u utorak.

Molitve su održane izvan džamije na periferiji grada Barisala na jugu zemlje gdje dnevne temperature premašuju 40 stupnjeva Celzija. "Zazivamo Allaha za kišu da ublaži val vrućine koji isušuje jezera, potoke i površinske izvore", rekao je Abdul Baset, islamski klerik u mjesnoj džamiji.

Međunarodna bolnica "Cholera" u Dhaki izvijestila je o navali pacijenata, većinom male djece i starijih, koji pate od akutne dehidracije i crijevnih zaraza.

Iz odjela javnog zdravstva priopćeno je da su žrtve toplotnog udara zabilježene u cijeloj zemlji, a glasnogovornik ureda je rekao da bi broj žrtava mogao rasti ako vrućine i suša ne stanu.

Najveći broj toplotnih udara zabilježen je među građevinskim radnicima, radnicima na poljima riže, uličnim prodavačima i drugima koji su više sati izloženi suncu.

Temperatura u sjevernoj bangladeškoj regiji Rajshahi prošlog se tjedna popela na rekordnih 43 stupnja Celzija.

Val vrućine u istočnoj indijskoj regiji Orissa, gdje je u nekim dijelovima temperatura dostizala gotovo 50 stupnjeva Celzija, od nedjelje je prouzročio smrt 55 osoba.

Televizijska postaja NDTV je izvijestila da je na sjeverozapadu Indije u ponedjeljak policija ubila petoricu seljaka a 25 ranila kada je više od 200 seljaka tražeći da se osigura voda za navodnjavanje njihovih polja blokiralo magistralnu cestu i počelo bacati kamenje na policajce.

"Vruće razdoblje odgađa monsune koji kasne već tjedan dana", rekao je bangladeški metereolog Akram Hussain i napomenuo kako samo mosunske kiše mogu ublažiti ljetnu žegu.

Stručnjaci za okoliš upozoravaju da će uništavanje šuma u Bangladešu smanjiti količinu padalina u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙