FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razmjena iskustava u pravosuđu između Hrvatske i Makedonije

SKOPLJE, 24. svibnja 2005. (Hina) - Ministrice pravosuđa Hrvatske iMakedonije, Vesna Škare Ožbolt i Meri Mladenovska-Georgijevska,dogovorile su se u utorak u Skoplju o intenzivnijoj razmjeni iskustavaizmeđu dviju zemalja u procesu usklađivanja zakonske regulative sazakonima Europske unije, kao i u suradnji s Haškim tribunalom.
SKOPLJE, 24. svibnja 2005. (Hina) - Ministrice pravosuđa Hrvatske i Makedonije, Vesna Škare Ožbolt i Meri Mladenovska-Georgijevska, dogovorile su se u utorak u Skoplju o intenzivnijoj razmjeni iskustava između dviju zemalja u procesu usklađivanja zakonske regulative sa zakonima Europske unije, kao i u suradnji s Haškim tribunalom.

Ministrica pravosuđa Škare Ožbolt boravila je u utorak u radnom posjetu makedonskom glavnom gradu na poziv makedonske ministrice Meri Mladenovske-Georgijevske kako bi joj prenijela hrvatska iskustva u reformi pravosuđa i u suradnji sa sudom u Haagu.

Reforma pravosuđa u Hrvatskoj, izjavila je novinarima hrvatska ministrica, krenula je u suradnji sa sudovima, državnim odvjetništvom i ostalim sudionicima pravosudnog sustava tako da su napravljeni vidni pomaci u zadnjih godinu i pol dana. Osim ovih zakonskih izmjena najveći pomak, prema njezinim riječima, napravljen je na području zemljišnih knjiga, te na informatizaciji pravosuđa i njegovom povezivanju.

Na Haškom sudu očekuje se odluka o ustupanju prvog predmeta hrvatskom pravosuđu, a započelo je i prebacivanje predmeta Tužiteljstva u kojima nije podignuta optužnica. Da bi ispunili uvjete za preuzimanje tih predmeta prilagođeno je zakonodavstvo i izvršena dodatna edukacija sudaca, tužitelja, odvjetnika i novinara koji će pratiti suđenja.

Makedonska ministrica Mladenovska-Georgievska je naglasila da su za Makedoniju, koja pristupa izmjenama ustava u području pravosuđa, od velikog značenja iskustva Hrvatske koja je uznapredovala u reformama, a ima i velikog iskustva u suradnji s Haškim tribunalom. Dogovorena je intenzivnija suradnja kako bi se prenijela hrvatska iskustva, dodala je ona.

Hrvatska ministrica pravosuđa susrela se i s državnim tužiteljem Makedonije Aleksandrom Prčevskim, koji se posebno zanimao za uvjete prenošenja predmeta s Haškog suda na domaće sudove.

Nakon oružanog sukoba albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001. državno tužiteljstvo je podnijelo pet slučajeva Haškom sudu, međutim, tužiteljica Carla del Ponte prihvatila je za procesuiranje samo jedan, dok je za ostala četiri najavila da će biti vraćeni Makedoniji.

Kao što je poznato u Haagu se nalaze bivši ministar policije Ljubo Boškovski i Johan Tarčulovski, za slučaj sela Ljuboten u kojemu su, kako se tvrdi, u haškoj optužnici poginula sedmorica civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙