FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Makedoniji otkrivena dosad najstarija ranokršćanska ikona od terakote

SKOPJE, , 12. lipnja 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu ViničkoKale u istočnoj Makedoniji otkrivena je ranokršćanska ikona odterakote, izrađena krajem trećeg ili početkom četvrtog stoljeća i,kako je rekao povjesničar umjetnosti prof. Kosta Balabanov, posvećenaapostolu Andriji.
SKOPJE, , 12. lipnja 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu Viničko Kale u istočnoj Makedoniji otkrivena je ranokršćanska ikona od terakote, izrađena krajem trećeg ili početkom četvrtog stoljeća i, kako je rekao povjesničar umjetnosti prof. Kosta Balabanov, posvećena apostolu Andriji.

Na temeljnoj ploči ikone dimenzije 35 x 35 cm, utisnut je tzv. Hadrijanov križ (postavljen kao slovo X) na kakvom je razapet apostol Andrija. Na samom križu u središnjem dijelu reljefno je prikazan motiv janjeta a na kracima križa reljefi riba, morskih vukova, školjaka, pauna i Mjeseca.

Novooktrivena ikona takva sadržaja i simbola, ističe prof. Balaban, jedina je, ne samo u ranokršćanskoj umjetnosti u Makedoniji i na Balkanu, nego i u Europi. Nepoznati vinički kipar bogatim likovnim jezikom simbolizira širenje kršćanstva i mučeništvo apostola Andrije, ali i pojavu Isusa od rođenja do uskrsnuća.

Sve je to prikazano zoomorfnim simbolima poznatim samo ranokršćanskim vjernicima koji su u to doba bili izloženi progonima. Prema povijesti umjetnosti Raspeće Kristovo sve do šestog stoljeća prikazivano je isključivo simbolima, najčešće janjetom, objašnjava prof . Balaban.

Bogat ikonografski sadržaj te izvanredno znakovite ikone svjedoči da u istočnoj Makedoniji i mnogo prije nego što je kršćanstvo postalo službenom religijom Rimskoga Carstva, već postoji kršćansko središte u kojemu rade kiparske radionice koje izrađuju umjetnička djela namijenjena vjernicima na ovom prostoru.

Na Viničkom Kaleu 1985. pronađeno je više ikona od terakote koje datiraju s kraja 4. i 7. stoljeća, odnosno iz kasno romanskog i iz bizantskoga doba. Na njima su također biblijski motivi prikazani zoomorfnim simbolima. Primjerci tih ikona bili su izloženi u Vatikanu, Zagrebu, New Yorku i drugim svjetskim središtima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙