FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Homoseksualne vinske mušice - otkriven gen seksualnosti

BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Zagovornici "homoseksualnog gena", okojemu se gorljivo raspravlja, dobili su novi argument na svojojstrani otkrićem austrijskih znanstvenika koje pokazuje da se seksualnaorijentacija vinskih mušica može obrnuti promjenom jednog jedinoggena.
BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Zagovornici "homoseksualnog gena", o kojemu se gorljivo raspravlja, dobili su novi argument na svojoj strani otkrićem austrijskih znanstvenika koje pokazuje da se seksualna orijentacija vinskih mušica može obrnuti promjenom jednog jedinog gena.

Kako prenosi znanstveni časopis "Cell", promjenom "glavnog" seksualnog gena koji postoji u dvije različite muške i ženske varijante, znanstvenici su uspjeli promijeniti i navike parenja kod vinskih mušica.

U nizu eksperimenata, znanstvenici su utvrdili da su ženske vinske mušice, nakon što im je seksualni gen promijenjen u muški, "zavodile" i "opsjedale" svoje ženske družice, kao što to rade muške vinske mušice.

"To nam govori da instinkivno ponašanje ovisi o genetskom programu", kazao je dr. Barry Dickson s Instituta molekularne biologije Austrijske akademije znanosti u Beču.

Usprkos otkriću, nije vjerojatno da će rasprava o "homoseksualnom genu" utihnuti. Ljudski mozak i ljudske želje i htjenja su nezamislivo složeniji od vinskih mušica, te su rituali parenja i vezivanja kod ljudi daleko sofisticiraniji.

Ukoliko, međutim, naknadne studije budu također govorile u prilog teoriji o genetski utemeljenoj homoseksualnosti, barem na nižoj razini životnih oblika, homoseksualni lobiji se dalje pitaju što će to značiti za društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙