FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijanci tjedno u prosjeku čiste osam sati u svojim domaćinstvima

BEČ, 1. lipnja 2005. (Hina/APA) - Austrijanci tjedno u prosjekupotroše osam sati na čišćenje i kućanske poslove u svojimdomaćinstvima, pokazali su rezultati IMAS-ove studije objavljeni učetvrtak u Beču.
BEČ, 1. lipnja 2005. (Hina/APA) - Austrijanci tjedno u prosjeku potroše osam sati na čišćenje i kućanske poslove u svojim domaćinstvima, pokazali su rezultati IMAS-ove studije objavljeni u četvrtak u Beču.

Prema toj studiji, izrađenoj po narudžbi koncerna za proizvodnju sredstava za čišćenje Kaerchera, Austrijanci mjesečno u prosjeku provedu 31,7 sati odnosno jedan puni radni dan tjedno čisteći u svojim domaćinstvima.

Međutim, to nikako ne znači da Austrijanci i vole čistiti. Samo 8 posto ih to radi s užitkom. 41 % ih čisti jer baš mora, a 14 posto otvoreno mrzi čistačke djelatnosti.

Većina vremena odlazi na glačanje i usisavanje prašine: 6,3 sati tjedno. U 86 posto austrijskih domaćinstava se barem jedanput tjedno usisava prašina, a u 68 posto se barem jedanput tjedno peru svi podovi. Međutim, kad su u pitanju kupaonice i nužnici, Austrijanci su bitno manje svjesni higijene: 14% čisti kupaonice jedanput mjesečno ili rjeđe, a samo svaki treći čisti nužnik jedanput tjedno.

Najveći zmazanci su, po rezultatima istraživanja, Bečani. U austrijskoj prijestolnici se tako samo 26,9 sati mjesečno provodi na kućanskim poslovima. Najuredniji su pak u Gornjoj Austriji: između Steyra i Schaerdinga se čisti čak 35,2 sata mjesečno.

Studija je pokazala da su kućanski poslovi i dalje uglavnom u nadležnosti žena. U čak 63 % domaćinstava žene se brinu za higijenu u kući. Samo u 17 % domaćinstava postoji podjela zaduženja među muškarcima i ženama, pri čemu tu prednjače Bečani s 24 %.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙