FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - Bijela kuća je u utorak pozvala tjednik Newsweek da pomogne da se popravi šteta nanesena ugledu Sjedinjenih Država u muslimanskom svijetu navodima u njegovom kasnije povučenom članku da su američki istražitelji u Gantanamo Bay-u oskvrnuli Kuran.

Newsweek je u ponedjeljak povukao svoje izvješće od 9. svibnja rekavši kako ne može potkrijepiti navode neimenovanog izvora da su istražitelji u Guantanamo Bay bacili u zahod muslimansku svetu knjigu Kuran kako bi naveli zatvorenike da progovore. Bijela kuća je optužila tjednik da je svojim krivim navodima potaknuo protuameričke prosvjede u Afganistanu u kojima je poginulo najmanje 15 ljudi te izazvao prosvjede u nizu muslimanskih zemalja. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da je povlačenje

članka bio prvi dobar potez Newsweeka. McClellan je rekao da Newsweek treba objasniti što se dogodilo i zašto je tjednik pogriješio u svom članku. Američki State Department također nastoji popraviti štetu nanesenu ugledu SAD-a člankom u Newsweeku i naložio je američkim

veleposlanstvima da informiraju javnost u svijetu da Sjedinjene Države poštuju sve religije. State Department je također rekao da će američka vlada nastaviti istragu o svim vjerodostojim navodima o zloporabama i da će protiv odgovornih poduzeti mjere ukoliko se navodi potkrijepe.

WASHINGTON - Britanski parlamentarni zastupnik George Galloway u utorak je žestoko odbacio optužbe američkog senatskog pododbora da se okoristio iračkim programom nafta-za-hranu. Galloway je svjedočio pred Stalnim pododborom za istrage američkog Senata koji je u izvješću ustvrdio da mu je bivši irački predsjednik Sadam Husein dodijelio prava na kupovinu 20 milijuna barela nafte između 2000. i 2003. Galloway je rekao da nikad nije uzeo nikakav novac od Iraka. Galloway se susreo dva puta s Huseinom tijekom 90-tih i bio je protivnik ekonomskih sankcija Ujedinjenih naroda nametnutih Iraku te kasnije napada na Irak koji su predvodile Sjedinjene Države. Senatski Pododbor istražuje kako je Sadam Husein iskoristio program nafta-za-hranu da bi nagradio političare, posebice ruske, francuske i britanske kako bi se usprotivili sankcijama protiv Iraka. Predsjednik Stalnog pododbora senator Norman Coleman ustvrdio je da su Galloway i drugi koji su dobili prava na kupovinu nafte, koja su se potom mogla prodati trgovcima nafte uz dobit, potom plaćali Huseinu proviziju. Galloway je odbacio ove optužbe nazvavši ih besmislenim.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush je bivšem južnoafričkom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir Nelsonu Mandeli u utorak, kada su razgovarali o

smanjenju duga zemljama u razvoju, obećao da će se o toj temi razgovarati na sljedećem summitu osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u srpnju. "Dva su čelnika vodila vrlo dobru raspravu razgovarajući o važnosti borbe protiv AIDS-a u Africi. Također su razgovarali o smanjenju duga zemljama u razvoju u Africi. Bush je obećao da će se angažirati da to bude tema summita G8 u Škotskoj", rekao je glasnogovornik Bijele kuće

Scott McClellan. Kako je rekao, Mandela je spomenuo dug zemljama u razvoju, a Bush mu

je obećao da će to biti prioritet summita G8. No, prema njegovim riječima, nije bilo govora o mogućoj prodaji zlata kojeg drži Međunarodni monetarni fond (MMF) kao mogućem načinu financiranja smanjenja duga. SAD se protive takvoj mjeri.

PRIŠTINA - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Morantinos, koji je u utorak poslije podne boravio na Kosovu, izjavio je u Prištini kako će se njegova zemlja angažirati u svim političkim procesima koji vode ka konačnom rješenju statusa Kosova. Nakon razgovora s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, Morantinos je rekao da Španjolska podržava Kosovo, uključujući i nastavak mandata svojih mirovnih snaga u sklopu KFOR-a. Morantinos koji je doputovao u Prištinu iz Beograda rekao je da je srpski predsjednik Boris Tadić izrazio ponovno spremnost za susret s Rugovom, ali kosovski predsjednik i danas je ponovio da se takav susret s Tadićem može ostvariti samo u nazočnosti međunarodnih vlasti.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Bajram Kosumi pristaje na sastanak sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, ali ne 25. svibnja i ne u Prizrenu, jer smatra da je potrebno

dogovorom odrediti datum i mjesto susreta, izjavio je u utorak navečer glasnogovornik kosovske vlade Daut Dauti. Šef Ureda za suradnju s medijima srbijanske vlade Srđan Đurić izjavio je ranije da u vladi očekuju pozitivan odgovor na poziv premijera Koštunice.

U Kosumijevom pismu Koštunici, prema riječima glasnogovornika Dautija, zatraženo je da Srbija prizna pozitivan razvoj koji je postignut na Kosovu što bi "trebao biti preduvjet za konstruktivan sastanak".

BAGDAD - Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi u utorak je kazao kako će njegova zemlja raditi na tome da spriječi militante da ulaze na irački teritorij. Harazi, najviši iranski dužnosnik koji je posjetio Irak nakon pada bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, izjavio je da je obećao novoj iračkoj vladi kako će Iran s njom surađivati na polju sigurnosti i da neće pružati potporu mogućim pobunjenicima. "Nećemo dopuštati teroristima da koriste našu zemlju da bi prešli u Irak", rekao je Harazi na konferenciji za novinare održanoj u Bagdadu. "Čuvat ćemo naše granice i hvatati infiltratore jer je sigurnost Iraka ujedno i sigurnost Islamske Republike", dodao je.

WASHINGTON - Američka prva dama Laura Bush putovat će ovoga tjedna na Bliski istok kako bi naglasila da Sjedinjene Države rade u korist bolje budućnosti naroda te regije. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan najavio je u utorak da će supruga predsjednika Georgea W. Busha od 19. do 24. svibnja posjetiti Jordan, Izrael i Egipat. "To putovanje prigoda je za gospođu Bush da pojača našu predanost promicanju slobode i potpori ženama i djevojčicama diljem Bliskog istoka", rekao je McClellan. Sjedinjene Države potiču svoje saveznike na Bliskom istoku na političke i ekonomske reforme uključujući jačanje prava žena smatrajući da nedostatak slobode potiče islamsku militantnost. U putovanju Laure Bush očituje se nastojanje SAD-a da popravi svoj ugled na Bliskom istoku gdje snažno protuameričko raspoloženje potiče neriješen sukob Izraela i Palestinaca, nadavni rat u Iraku te skandal sa zlostavljanjem zatočenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib i navodi

o zlostavljanju osumnjičenih islamskih terorista u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi.

WASHINGTON - Američke imigracijske vlasti objavile su u utorak da su uhitile Kubanca Luisa Posada Carrilesa, koji je živio u egzilu u SAD-u, a koji je optužen za napad na kubanski zrakoplov prije 30 godina kada su poginule 73 osobe te čije izručenje traži Venecuela.

Venecuela je tražila od američkih vlasti izručenje Posada kako bi mu sudila za postavljanje bombe u kubanski zrakoplov u čijoj su eksploziji 1976. poginule 73 osobe. Istovremeno je na u Havani kubanski predsjednik Fidel Castro predvodio stotine tisuća prosvjednika koji su tražili od SAD-a Posadovo uhićenje i optužujući službeni Washington za licemjerje u ratu protiv terorizma. Ministarstvo domovinske sigurnosti ima 48 sati da donese konačnu odluku o imigracijskom statusu pritvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙