FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski građani najbolje mišljenje imaju o Njemačkoj

ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski građani najbolje mišljenjeimaju o Njemačkoj, Austriji i Italiji, a najlošije o Srbiji i CrnojGori, rezultat je istraživanja javnog mišljenja objavljenog ovogatjedna koji je provela skupina Gfk Hrvatska.
ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski građani najbolje mišljenje imaju o Njemačkoj, Austriji i Italiji, a najlošije o Srbiji i Crnoj Gori, rezultat je istraživanja javnog mišljenja objavljenog ovoga tjedna koji je provela skupina Gfk Hrvatska.

Ispitanici su u istraživanju koje je provedeno u svibnju, a treće je po redu koje je ta grupacija provela u šest godina (1999., 2001. i 2005.), procjenjivali 10 zemalja na skali koja sadržava ocjene od vrlo pozitivne, uglavnom pozitivne, uglavnom negativne, do vrlo negativne, te kategoriju "ne želi odgovoriti" ili "ne zna".

Ocjenjivane su Njemačka, Austrija, Italija, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, BiH, Slovenija i Srbija i Crna Gora.

Vrlo pozitivno mišljenje za Njemačku (preko 90 posto) istakli su ispitanici u Slavoniji, sjevernoj Hrvatskoj i u Zagrebu s okolicom, te osobe najvišeg obrazovanja i najviših osobnih mjesečnih prihoda. Njemačka je u sva tri razdoblja ispitivanja bila na prvom mjestu po pozitivnoj ocjeni - 1999., 2001. i ove godine.

Kod Austrije su pozitivne ocjene u ta tri istraživanja oscilirale isto vrlo malo, a visoko su je pozitivno ocijenili građani Slavonije i Istre (preko 95 posto), zatim osobe između 45 i 64 godine, oni s višom i visokom naobrazbom, kao i s višim i visokim prosječnim mjesečnim primanjima.

Italija je iznad prosječno visoke pozitivne ocjene dobila od građana koji žive u srednjim i velikim gradovima, od mladih između 15 i 24 godine, te dobne skupine između 55 i 64 godine starosti, od osoba s višim i visokim obrazovanjem i višim i visokim prosječnim mjesečnim primanjima, a pozitivno mišljenje o Francuskoj najviše su istakli ispitanici u Sjevernoj Hrvatskoj i Istri (oko 75 posto), te fakultetski obrazovani.

Pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama palo je od 2001. godine, kada je iznosilo 82 posto na 50 posto ove godine. Isto je tako drastično palo i pozitivno mišljenje o Sloveniji - s 82 na 47 posto.

S pozitivnim ocjenama za Sloveniju više od prosjeka ističu se građani u Sjevernoj Hrvatskoj, žene, osobe između 45 i 64 godine, ispitanici nižeg obrazovanja i nižih osobnih mjesečnih prihoda.

U ta tri istraživanja pokazale su se i velike oscilacije u mišljenju o BiH: dok je u 2001. samo 27 posto istaklo pozitivno mišljenje o toj zemlji, danas ono iznosi 62 posto.

Pozitivne ocjene za Srbiju i Crnu Goru su još uvijek rijetke. Nešto bolje od prosjeka dobivene su ocjene u Istri (34 posto), te kod građana starijih od 65 godina.

Međutim, po negativnim ocjenama istaknuli su se građani u Dalmaciji (82 posto), Lici, Kordunu i Banovini (80 posto), te u Zagrebu s okolicom (78 posto).

To su rezultati istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od 1.000 osoba starijih od 15 godina u svibnju 2005. Istraživanje je provela GfK Grupa, međunarodni institut za istraživanje tržišta. GfK Hrvatska počinje s radom u jesen 1999. godine, integrirajući lokalne istraživačke institute - CEMU i Gral - Iteo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙