FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni optimizam u svijetu na najnižoj razini u protekle tri godine

WASHINGTON, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Poslovni je optimizamfinancijskih direktora svjetskih kompanija na najnižoj razini uprotekle tri godine, pokazala je anketa koju je provelo američkosveučilište Duke.
WASHINGTON, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Poslovni je optimizam financijskih direktora svjetskih kompanija na najnižoj razini u protekle tri godine, pokazala je anketa koju je provelo američko sveučilište Duke.

Financijski čelnici svjetskih kompanija drže da će se njihove kompanije u budućnosti suočiti s još više problema zbog rasta troškova i kamatnih stopa i nemogućnosti utjecaja na formiranje cijena, pokazala je anketa čiji su rezultati objavljeni u Duke and CFO Magazineu.

U tom su kontekstu 602 ispitanika iz američkih, azijskih i europskih tvrtki ukazala na inflatorne pritiske, usmjerene na smanjivanje troškova koje uzrokuju visoke cijene goriva i zdravstvenog osiguranja, te na poskupljenje kratkoročnih zajmova.

Ispitanici su ustvrdili i da ne mogu utjecati na rast cijena vlastitih proizvoda.

U anketi je 40 posto financijskih direktora izrazilo veći optimizam u vezi s prognozama za gospodarstvo u odnosu na prošlo tromjesečje dok je 26 posto njih izrazilo blaži optimizam. Time je nastavljen prošlogodišnji trend slabljenja optimizma.

Direktori azijskih kompanija pokazali su se prigušenim optimistima dok su oni europskih kompanija bili potišteniji, konstatirao je direktor ankete, profesor financija na sveučilištu Duke John Graham.

"Europski financijski direktori eksplicitni su pesimisti", rezimirao je Graham, dodajući da je "oko polovine europskih financijskih direktora izrazilo veći pesimizam u vezi s vlastitim nacionalnim gospodarstvima u odnosu na prošlo tromjesečje. Samo je 16 posto njih izrazilo veći optimizam", dodao je.

"Ovo je novi rekord kada je u pitanju najniža razina optimizma financijskih direktora. Utvrdili smo da taj indeks optimizma prilično dobro prognozira budući gospodarski rast. U ovakvoj situaciji, u kojoj optimisti jedva nadjačavaju pesimiste, možemo očekivati usporavanje gospodarskog rasta", zaključio je direktor ankete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙