FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonci podupiru inicijativu o podizanju spomenika Titu - anketa

SKOPLJE, 18. svibnja 2005. (Hina) - Prijedlog da se bivšemjugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu podigne spomenik uSkoplju smatra prihvatljivim 68 posto građana koji su se u utoraknavečer odazvali na anketu kontaktne emisije "Čumu", privatne skopsketelevizije A1.
SKOPLJE, 18. svibnja 2005. (Hina) - Prijedlog da se bivšem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu podigne spomenik u Skoplju smatra prihvatljivim 68 posto građana koji su se u utorak navečer odazvali na anketu kontaktne emisije "Čumu", privatne skopske televizije A1.

Inicijativu za podizanje spomenika Titu pokrenuo je makedonski predsjednik Branko Crvenkovski. On je u pismenom obrazloženju premijeru Vladi Bučkovskom i gradonačelniku Skopja Trifunu Kostovskom naveo da je podizanje spomenika Titu izraz poštovanja vlastite povijesti i djela čovjeka koji je nesporni čelnik antifašističke borbe i povijesna ličnost koja je, kako ističe, izvanredno pridonijela makedonskom nacionalnom pitanju i građenju makedonske države.

Inicijativa predsjednika Crvenkovskog izazvala je veliku pozornost u makedonskoj javnosti. U medijima je taj prijedlog tema mnogih komentara, kolumni i kontaktnih emisija u kojima se vode žučne polemike "za" i "protiv" prijedloga.

Istomišljenici Crvenkovskog (poput profesora filozofije Ferida Muhića) potkrepljuju njegove teze, dok protivnici (poput doktora prava Jovana Doneva) uglavnom smatraju kako dizanje spomenika Titu nije politički opravdano u trenutku kada se država bori za konačno priznavanje svog ustavnog imena, koje joj Grčka osporava upravo tvrdnjama da je Makedonija kominternovska i Titova tvorevina.

Neki čelnici oporbe (poput Stojana Andova, zastupnika i čelnika oporbene Liberalne stranke) smatraju da je prijedlog Crvenkovskog samo farsa kako bi se odvratila pozornost javnosti od gorućih problema s kojima se suočava Makedonija na unutarnjem i vanjskom planu, prije svega s visokom nezaposlenošću od 37,6 posto i sporom oko imena s Grčkom.

Unatoč svemu, rezultat ankete u kontaktnoj emisiji u kojoj se 68 posto građana izjasnilo za podizanje spomenika Titu u Skoplju je stvarno iznenađujući, komentirao je voditelj emisije Aleksandar Čomovski.

Dok se u Skoplju još polemizira, Savez boraca u Bitolju već je izradio spomenik Titu i sada je u pregovorima s lokalnom vlašću o mjestu gdje će biti postavljen, piše u srijedu list Utrinski vesnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙