FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: RH želi punu suradnju sa Azerbejdžanom, novom Norveškom

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Republika Hrvatska zainteresirana jeza intenziviranje suradnje sa Azerbejdžanom na svim područjima, aosobito u privredi, jer će ta zemlja, kad iskoristi potencijale,postati nova Norveška, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednikStjepan Mesić nakon razgovora s predsjednikom Azerbejdžana IlhamomAlijevom. Predsjednik Azerbejdžanske Republike u petak je stigao utrodnevni državni posjet, prvi službeni susret predsjednika RepublikeHrvatske i Azerbejždana dosad.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Republika Hrvatska zainteresirana je za intenziviranje suradnje sa Azerbejdžanom na svim područjima, a osobito u privredi, jer će ta zemlja, kad iskoristi potencijale, postati nova Norveška, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Predsjednik Azerbejdžanske Republike u petak je stigao u trodnevni državni posjet, prvi službeni susret predsjednika Republike Hrvatske i Azerbejždana dosad.

"Postoji obostrana želja za intenziviranjem suradnje na svim područjima, a osobito u privredi. Za to je potrebno stvoriti pravni okvir, što smo djelomice danas i učinili", rekao je Mesić u zajedničkoj izjavi za novinare s Alijevom nakon sastanka, govoreći o trima potpisanim dokumentima.

Nakon razgovora dvojice predsjednika dvije su zemlje potpisale Sporazum o kulturnoj suradnji, Protokol o suradnji ministarstava vanjskih poslova i Memorandum o suradnji između zrakoplovnih vlasti.

Predsjednik Mesić ustvrdio je kako Azerbejždan ima veliki potencijal koji će mu donijeti otvaranje naftovoda kojim će preko njegovog teritorija prolaziti nafta iz područja Kaspijskog bazena. Prihodi koje će Azerbejdžan ostvariti od prijevoza nafte, ustvrdio je Mesić, broje se u milijardama dolara koje će ta zemlja moći iskoristiti kako bi riješila postojeće probleme.

"Kad mi je predsjednik Alijev objasnio koliki će prihod od nafte imati u budućnosti, postalo mi je jasno kakav razvoj očekuje tu zemlju, što je jak razlog za jačanje naše suradnje. To će biti nova Norveška", kazao je novinarima predsjednik RH.

Mesić je kazao i kako je u razgovoru spomenuto i stanje u regijama u kojima se nalaze dvije zemlje, ustvrdivši pritom kako je terorizam jedna od glavnih opasnosti u današnjem svijetu, ali i da nije dovoljno samo se boriti protiv pojedinaca, terorističkih skupina i njihovih financijera.

"Treba riješiti političke probleme, a prije svega siromaštvo i zavisnost nekih naroda", istaknuo je hrvatski predsjednik.

"Neriješena politička pitanja ne opravdavaju terorizam, ali će njega sigurno biti manje, a možda će i potpuno nestati, ako se riješe politička žarišta u svijetu", dodao je.

Hrvatski predsjednik rekao je kako ga je kolega iz Azerbejdžana pozvao da na čelu izaslanstva posjeti tu kavkasku zemlju, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Predsjednik Alijev ustvrdio je kako je ovaj posjet ne samo važan korak u razvoju međusobnih bilateralnih odnosa, već da je odabir Hrvatske kao prve zemlje koju će posjetiti na ovim prostorima pokazatelj značenja koje Azerbejdžan pridaje našoj zemlji.

U razgovorima s Mesićem, prema njegovim riječima, ostvaren je konsenzus u svim pitanjima o kojima su razgovarali, jer dvije zemlje imaju sukladna stajališta i pristup rješavanju problema.

Alijev je ocijenio kako dvije zemlje imaju mnogo zajedničkog jer su godinama bile lišene neovisnosti, odnosno bile dijelovima drugih zemalja, a pretrpjele su i stranu agresiju.

Predsjedniku Mesiću zahvalio je na razumijevanju problema njegove zemlje i potrebe oslobađanja dijelova Azerbejdžana, izrazivši nadu kako će i u njegovoj zemlji u konačnici biti uspostavljen mir kao što je to ostvareno na prostoru jugoistočne Europe.

Pojasnio je kako je, slično Hrvatskoj, i Azerbejdžan pretrpio agresiju Armenije pod izlikom zaštite Armenaca u Nagorno-Karabahu.

"Za to nije bilo potrebe jer Armenci tamo žive više od 150 godina, a mi smo im nudili najveći mogući stupanj autonomije koji postoji na svijetu. Pravi je cilj bio okupacija teritorija", koji je ostvaren uz pomoć stranih vojnih snaga, rekao je predsjednik Alijev, izrazivši uvjerenje da će u budućnosti i Azerbejdžan vratiti svoj cjelokupni teritorij.

Azerbejdžanski predsjednik potvrdio je kako se razgovaralo o gospodarskoj suradnji, ustvrdivši kako su najveće mogućnosti u područjima energetike, turizma i poljoprivrede, ali i u svim drugim segmentima privrede, podsjetivši kako ga i na ovom posjetu prati izaslanstvo poslovnih ljudi.

Oba su predsjednika kazala kako su razmotrila i pitanje međusobnih diplomatskih predstavništava, pri čemu je Mesić rekao kako su zasad razgovarali o otvaranjima počasnih konzulata koji će s razvojem suradnje, kako je istaknuo, podignuti na razinu veleposlanstava. Predsjednik Alijev također je rekao da Azerbejdžan sa zanimanjem prati uspjehe Republike Hrvatske na putu prema eurointegracijama, ustvrdivši kako oni daju poticaj i Azerbejdžanu.

"Nadam se da će Hrvatska postati stalnom članicom Europske unije i da će pomoći i Azerbejdžanu u približavanju Europi", kazao je Alijev.

Izaslanstvo Azerbejdžana na čelu s predsjednikom Alijevom u Hrvatskoj boravi na poziv predsjednika Mesića, a tijekom dana sastat će se s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom.

Službeni posjet azerbejdžanskog predsjednika završit će posjetom Brijunskom otočju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙