FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipini: Priča o japanskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata lažna?

GENERAL SANTOS, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski diplomatiotputovali su u ponedjeljak iz grada Generala Santosa na jugu Filipinanakon što nisu uspjeli potvrditi medijske napise o dvojici ostarjelihjapanskih vojnika koji se navodno od kraja Drugog svjetskog rataskrivaju u filipinskim džunglama.
GENERAL SANTOS, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski diplomati otputovali su u ponedjeljak iz grada Generala Santosa na jugu Filipina nakon što nisu uspjeli potvrditi medijske napise o dvojici ostarjelih japanskih vojnika koji se navodno od kraja Drugog svjetskog rata skrivaju u filipinskim džunglama.

Vjerodostojnost izvješća lokalnih medija i japanskog tiska, prema kojima se dvojica veterana japanske carske vojske skrivaju u džungli na jugu Filipina već 60 godina, dovedena je posljednjih dana u pitanje.

"Mislim da bi pobunjenici mogli izmisliti tu priču tek tako, da bi oteli strance", izjavio je policijski komesar Robert Kiunisula, visoki dužnosnik obavještajnih službi na otoku Mindanau, gdje se navodno nalaze japanski vojnici.

Otok je poznat kao uporište brojnih pobunjeničkih pokreta posebice muslimanskih separatista naviknutih na otmice sa zahtjevom za otkupninom.

Objavljivanje informacija o navodnom postojanju japanskih veterana prošlog je tjedna u regiju dovela gomilu novinara, među kojima stotinjak iz japanskih medija.

Prema japanskom tisku, dvojica pronađenih muškaraca su Yoshio Yamakawa (87) i Tsuzuki Nakauchi (85). Iako smatrani poginulima, spadaju među 20 posto preživjelih iz "Divizije Pantera" dok ih je 80 posto ubijeno ili nestalo nakon borbi s američkom vojskom, piše dnevnik Sankei Shimbun.

Prema javnoj televiziji NHK, tri diplomata sastala su se u nedjelju s tajanstvenim japanskim posrednikom, ali on nije bio u pratnji dvojice staraca i njegova su se objašnjenja pokazala kontradiktornim i dvosmislenim.

"Trebalo je odrediti datum susreta s dva preživjela. Posrednik je želio da do susreta dođe na mirnom mjestu. Dobili smo samo informacije iz druge ruke", rekao je jedan dužnosnik japanskog veleposlanstva u Manili.

Japan je napao Filipine, tada američku koloniju, nekoliko sati nakon zračnog napada na američku bazu Pearl Harbor 1941. godine.

Godine 1974. jedan veteran carske vojske već je pronađen u filipinskom arhipelagu. Živio je u džungli ne znajući da je rat završio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙