FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povlačenje rumunjskih snaga iz Iraka u 2005. "malo vjerojatno"

BUKUREŠT, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Povlačenje rumunjskih snagaiz Iraka u 2005. je "malo vjerojatno", s obzirom na teškoće povezane sosnutkom iračke vojske, izjavio je u nedjelju rumunjski ministarobrane Teodor Atanasiu.
BUKUREŠT, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Povlačenje rumunjskih snaga iz Iraka u 2005. je "malo vjerojatno", s obzirom na teškoće povezane s osnutkom iračke vojske, izjavio je u nedjelju rumunjski ministar obrane Teodor Atanasiu.

"Rumunjska u Iraku sudjeluje u više misija, među kojima i u obuci iračke vojske koja još nije kadra zamijeniti snage koalicije", kazao je Atanasiu, a prenosi agencija Mediafaks. "Zbog toga je malo vjerojatno da će do povlačenja doći ove godine", istaknuo je.

Atanasiu je ovo izjavio prije nego je predsjedništvo objavilo vijest o oslobađanju trojice rumunjskih novinara otetih u Bagdadu 28. ožujka.

Prema ministrovim riječima, vlasti će "ovisno o razvoju prilika" u Iraku odlučiti hoće li 860 vojnika raspoređenih u toj zemlji zadržati "i nakon 2005."

Ministar poljodjelstva Gheorghe Flutur ocijenio je pak da se Bukurešt mora "držati svojih obveza" i da se "ne smije poigravati s međunarodnim ugovorima".

Rumunjska, koja je od samog početka rata saveznica SAD-a u Iraku, u više je navrata ovih tjedana izjavljivala da ne kani mijenjati vanjsku politiku unatoč prijetnjama otmičara trojice novinara da će ih pogubiti ukoliko ne povuče svoje vojnike.

Predsjedništvo je u nedjelju objavilo da su "trojica novinara i njihov vodič iračkog podrijetla živi i zdravi i da su od 13.44 sati po mjesnom vremenu pod zaštitom rumunjskih vlasti."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙