FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska treba liberalizirati tržište nekretnina za strance

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Regije sjeveroistočne Italijezasigurno neće usporavati proces integracije Hrvatske u Europskuuniju, no Hrvatska treba što prije zakone uskladiti s europskim,počevši od liberalizacije tržišta nekretnina, ocijenjeno je na skupu oprekograničnoj suradnji talijanskih i hrvatskih regija održano uPordenoneu, izvješćuje u petak tršćanski Il Piccolo.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Regije sjeveroistočne Italije zasigurno neće usporavati proces integracije Hrvatske u Europsku uniju, no Hrvatska treba što prije zakone uskladiti s europskim, počevši od liberalizacije tržišta nekretnina, ocijenjeno je na skupu o prekograničnoj suradnji talijanskih i hrvatskih regija održano u Pordenoneu, izvješćuje u petak tršćanski Il Piccolo.

Podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova, Roberto Antonione na skupu je pozvao Hrvatsku da se zauzme za potpunu primjenu Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji i u onim dijelovima sporazuma koji se odnose na kupovinu privatnog vlasništva od strane građana EU-a, nautički turizam i podvodne aktivnosti, napominjući kako su to sektori "u kojima se bilježe znakovi koji nisu pozitivni". "Nije riječ o strašnim problemima, nego o znakovima, premda birokratskim, koji ne pomažu na putu u europsku integraciju", dodao je Antonione.

Antonione je potvrdio i da "Italija radi na tome da se datum početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU što prije odredi da Hrvatska može ući u Europu".

Antonione je upozorio na teškoće na koje nailaze neki talijanski građani koji su htjeli kupiti nekretnine u Hrvatskoj, jer hrvatske vlasti, kako tvrde, traže uvijek odobrenje hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, te je ocijenio kako se to "ne bi smjelo činiti, jer ne smiju postojati prepreke". Nakon sastanka u Farnesini s ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem upućena je informacija talijanskom veleposlaniku u Zagreb a na jednom sastanku s hrvatskim ministrom vanjskih poslova zatraženo je nalaženje rješenja za te probleme, rekao je Antonione, piše tršćanski list.

Državna tajnica za poduzetništvo u hrvatskom Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić-Sapić je na

savjetovanju istaknula kako su hrvatski zakoni o privatnom vlasništvu jednaki za sve ulagače bili oni Talijani, Austrijanci, Nijemci ili Francuzi, te da Hrvatska priželjkuju veća talijanska ulaganja, prenosi list.

Na savjetovanju, nazvanom Local to Local: Istra i Kvarner u Pordenoneu, predsjednik talijanske regije Furlanije Julijske krajine Riccardo Illy istaknuo je da bi stvaranje Euroregije na prostoru regija okupljenih u zajednici Alpe-Adria moglo pridonijeti procesu integracije u Europsku uniju. U pogledu ekonomske suradnje naznačio je mogućnost povećanja ulaganja u turizam, trgovinu, poljodjelstvo, ribarstvo ali i u istraživanja i visoko obrazovanje pomoću sveučilišta i ustanova regije Friuli Venezia Giulia, naznačio je Illy upozorivši i na probleme poput "mreža infrastrukture koja ima slabu točku u Sloveniji, jer se sporo projektiraju i ostvaruju autocestovna i željeznička povezivanja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙