FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 19. svibnja

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 19. svibnja.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 19. svibnja.

ZAGREB - Svjetski dan poduzetnica obilježit će se skupom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Skup organiziraju Hrvatska udruga žena poduzetnica Krug i HGK, a, kako se očekuje, bit će mu nazočan i predsjednik Republike Stjepan Mesić. Uz svečanost, u HGK će se održati i okrugli stol "Poslovna žena i hrvatski proizvod". Žene čine 51,8 posto ukupne hrvatske populacije, njihov udio u ukupnoj zaposlenosti u Hrvatskoj je 45 posto, a među ukupno nezaposlenima, po zadnjim podacima, ima ih 58,2 posto. Istodobno, na rukovodećim je mjestima oko 27 posto žena, a u poduzetništvu imaju udio od oko 30 posto (11,00 sati, HGK, Roosveltov trg 2).

ZAGREB - Informatička tvrtka M San Grupa otvorit će svoj novi proizvodni pogon za proizvodnju računala. Kako je najavljeno, pogon će otvoriti predsjednik Vlade Ivo Sanader. Tvrtka M San zapošljava više od 160 djelatnika, a 2002., 2003. i 2004. godine dobila je Zlatnu kunu HGK u kategoriji najbolje srednje velike tvrtke (10,45 sati, M San, Buzinski prilaz 10).

ZAGREB - Priprema hrvatske poljoprivrede za Europsku uniju (EU) te kakvi su joj izgledi u EU, tema je okruglog stola koju organizira Udruga poljoprivrede i prehrambene industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). Na okruglom stolu će se pokušati odgovoriti na pitanje što hrvatska poljoprivreda mora učiniti prije ulaska u EU. Također će biti riječi o razlikama hrvatske poljoprivrede i poljoprivrede članica EU (10,00 sati, velika dvorana Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Vukovarska 78).

ZAGREB - Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i TAIEX (program EU koji osigurava kratkoročnu tehničku pomoć pri usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU) organizatori su radionice o trenutačnoj situaciji veterinarske službe i proizvođačkog sektora u Hrvatskoj, a koja se održava u sklopu stručne misije koju TAIEX i Uprava za veterinarstvo provode od 16. do 20. svibnja. Temeljem provedene misije Europska komisija će izraditi izvješće prema čijim zaključcima se izrađuju daljnji programi tehničke pomoći Hrvatskoj (Hotel Dubrovnik, Gajeva 1, u 9 sati. Izjave za medije predviđene su u 12,15 sati.).

ZAGREB - Predstavnici portala www.MojPosao.net na konferenciji za novinare predstavit će rezultate projekta prvog velikog hrvatskog istraživanja o poslodavcima prvog izbora. Istraživanje je tijekom travnja i svibnja provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, a rezultati istraživanja dati će između ostaloga odgovore na pitanja koji su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i zašto (11,00 sati, Hotel The Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Društvena odgovornost te njeni trendovi u Hrvatskoj i svijetu tema su seminara koji organizira Zagrebačka banka, a na kojem će sudjelovati predstavnici medija i korporativnog sektora iz Hrvatske, Italije i velike Britanije. Na seminaru će biti riječi o društveno odgovornom ponašanju, kako ga prepoznati te kako na društveno odgovorno ponašanje gledaju hrvatske kompanije i mediji (9,30 sati, HND, Perkovčeva 2).

SAMOBOR - Naftna kompanija Ina predstavit će projekt pod nazivom "Ina u Mađarskoj, MOL u Hrvatskoj". Ina - kartica postala je početkom svibnja sredstvo plaćanja na svim Molovim benzinskim postajama u Mađarskoj, a također svi korisnici MOL-ove kartice mogu njome plaćati na Ininim postajama u Hrvatskoj (12,00 sati, postaja Ina-Gradna-sjever, Samobor).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i TAIEX (program EU koji osigurava kratkoročnu tehničku pomoć pri usklađivanju nacionalng zakonodavstva s pravnom stečevinom EU) organizatori su seminara o pravu industrijskog vlasništva. Na seminaru će se govoriti o razvoju prava intelektualnog vlasništva u EU, jačanju prava industrijskog vlasništva u Hrvatskoj te o sustavima registracije robnih marki u zemljama EU te u Hrvatskoj (9,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 2).

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) po svom je novom, ove godine pokrenutom Programu kreditiranja pripreme turističke sezone, do sredine svibnja odobrila 10 milijuna kuna kredita, a poslovne banke, kako se doznaje iz HBOR-a, najavljuju i pristizanje novih zahtjeva. Budući se radi o kreditnom programu koji od ove godine omogućuje (re)financiranje obrtnih sredstava odnosno nabave hrane, pića i sitnog inventara od domaćih proizvođača iz HBOR-a kažu kako veći interes za te kredite očekuju u nadolazećim mjesecima. U vezi dosadašnjeg odaziva na taj program iz HBOR-a ocjenjuju da će hotelskim tvrtkama, koje u većini imaju već uhodani način nabave proizvoda, ipak trebati neko vrijeme da se u nabavi usmjere ka domaćim proizvođačima i prepoznaju prednosti tog programa u povoljnim kamatnim stopama (na godišnjoj razini iznosi 2, 4 odnosno 6 posto).

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙