FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene s invaliditetom trpe nasilje na kvadrat

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Nasilje nad ženama s invaliditetomizraženije je nego u "zdravoj" populaciji žena, to je nasilje nakvadrat i razlog je niza akcija pomoći tim ženama koje u suradnji sVladom provodi Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH),rekao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš nakon današnje radionice zapružanje pomoći zlostavljanim ženama s invaliditetom.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Nasilje nad ženama s invaliditetom izraženije je nego u "zdravoj" populaciji žena, to je nasilje na kvadrat i razlog je niza akcija pomoći tim ženama koje u suradnji s Vladom provodi Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), rekao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš nakon današnje radionice za pružanje pomoći zlostavljanim ženama s invaliditetom.

Podatke o broju zlostavljanih žena s invaliditetom u Hrvatskoj još nemamo, ali je pokazatelj ozbiljnosti stanja i činjenica da je od 20 žena s invaliditetom njih pet svjedočilo da su doživjele najstrašnije oblike nasilja u obitelji i institucijama, rekla je koordinatorica projekta SOIH-a Marica Mirić.

Istaknula je da je žena s invaliditetom u težem položaju od ostalih jer joj se često ne vjeruje, nije mobilna da dođe po pomoć, suprug često napušta obitelj, zlostavljana je od najbližih.

Krajem rujna, odnosno početkom listopada, u Zagrebu će se uspostaviti prvi pilot-projekt "SOS-telefon za žene s invaliditetom", koji će se umrežiti s gradovima u dugim krajevima Hrvatske, najavila je Mirić. Na SOS-telefonu radit će 20-ak žena s invaliditetom koje su kroz trening osposobljene za pružanje pomoći ženama koje su također osobe s invaliditetom, rekla je Mirić nakon drugog takvog treninga koji se danas provodi u Zagrebu.

Riječ je o radionicama projekta vladina Ureda za ljudska prava pod nazivom "Peer Counselling - osnaživanje žena s invaliditetom - kroz savjetovanje na istoj razini" koji provodi SOIH.

Danas se na treningu okupilo 40 žena s invaliditetom iz cijele Hrvatske i trenira ih se u pružanju pomoći drugim ženama s invaliditetom.

Obučavane su o motivaciji, aktivnosti, timskom radu, međusobnoj komunikaciji, tehnikama dominacije i kako se nositi sa stresom.

U radionicama su žene s invaliditetom, koje će pružati pomoć drugim ženama s invaliditetom, upoznate i s vrstama invalidnosti kako bi se znale nositi sa specifičnostima svake žena koja zatraži pomoć, rekla je Marica Mirić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙