FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Dvadeset pet sunita u povjerenstvu za izradu Ustava

BAGDAD, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Irački predsjednik Jalal Talabaninajavio je u četvrtak da je u povjerenstvu za izradu stalnog iračkogUstava 25 mjesta rezervirano za sunite, čime su ispunjeni njihovizahtjevi.
BAGDAD, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Irački predsjednik Jalal Talabani najavio je u četvrtak da je u povjerenstvu za izradu stalnog iračkog Ustava 25 mjesta rezervirano za sunite, čime su ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Odlučili smo uključiti 25 sunitskih članova u povjerenstvo za izradu Ustava s punim pravima poput onih ostalih 55 članova koje je odabrao parlament", kazao je predsjednik Talabani novinarima primajući članove visokog izaslanstva Europske unije.

Suniti su zahtijevali da ih predstavlja 25 članova u tom povjerenstvu umjesto 13 predloženih po završetku sastanka u srijedu u Bagdadu.

"Proučavamo način za finaliziranje" te odluke, dodao je irački predsjednik, korigirajući britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa koji je govorio o 15 sunitskih predstavnika unutar iračkog parlamentarnog povjerenstva.

"Koliko sam razumio, bit će 15 dodatnih sunitskih članova u povjerenstvu. Cjelokupnost međunarodne zajednice spremna je pomoći i pomoći ćemo ako nas zatraže", kazao je Straw.

U izaslanstvu EU-a bili su visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenica EK za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner, te luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn i njegov britanski kolega Straw, sadašnji i budući predsjedatelji Vijeća ministara EU-a.

Tijekom poludnevnog boravka u Bagdadu izaslanstvo je razgovaralo s predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙