FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Operacija Munja daje rezultate, zasjeda kurdski parlament

BAGDAD, 4. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Četiri su osobe poginule, a triranjene, u subotu ujutro u dva napada u Iraku, dok u Bagdadu trajeoperacija Munja koju su prije gotovo tjedan dana pokrenule iračkesigurnosne snage.
BAGDAD, 4. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Četiri su osobe poginule, a tri ranjene, u subotu ujutro u dva napada u Iraku, dok u Bagdadu traje operacija Munja koju su prije gotovo tjedan dana pokrenule iračke sigurnosne snage.

Operacija već daje dobre rezultate, tvrde iračke vlasti, iznoseći podatak da je tijekom proteklih dana uhićeno oko 700 terorista a 28 ih je ubijeno. Također su zaplijenjene i veće količine oružja.

U Bagdadu su, prema izvorima iz ministarstva unutarnjih poslova, "nepoznate naoružane osobe" ujutro napale automobil i ubile vozača. "Zatim su u automobil podmetnuli eksploziv i detonirali ga kad su stigli policajci od kojih su dvojica ranjena u toj eksploziji", dodao je isti izvor.

Drugi se napad dogodio u Baladu, 70 km sjeverno od Bagdada, i u tom su napadu automobilom bombom ubijena tri iračka vojnika, dok je još jedan ranjen.

Istodobno u Erbilu, na sjeveru Iraka, parlament autonomne kurdske oblasti počeo je prvu sjednicu. Na njoj nije nazočan irački premijer, šijit Ibrahim al-Jaafari ali je stigao predsjednik nacionalnog parlamenta, sunit Hajem al-Hassani. Nazočna su i dvojica uglednih kurdskih vođa, Jalal Talibani, koji obnaša dužnost iračkog predsjednika, i Masud Barzani.

Sjednica u Erbilu, 350 km sjeverno od Bagdada, počela je izgovaranjem "surata", poglavlja iz Kurana, u dvorani koja je ukrašena samo kurdskim zastavama i uz golem portret Mollaha Mustafe Barzanija, oca kurdskog nacionalnog pokreta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙