FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članovi Odbora za Ustav za pravo na prosvjede pred Vladom

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za Ustavsuglasili su se u četvrtak da je Vladin prijedlog izmjena Zakona ojavnom okupljanju - u skladu s kojim bi se zabranili prosvjedi naMarkovom trgu, na kojem je sjedište Vlade i Sabora - prerestriktivan.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za Ustav suglasili su se u četvrtak da je Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju - u skladu s kojim bi se zabranili prosvjedi na Markovom trgu, na kojem je sjedište Vlade i Sabora - prerestriktivan.

Prijedlogu izmjena zakona oštro se usprotivio član Odbora Florijan Boras (HDZ), rekavši da odgovorni u MUP-u trebaju povući prijedlog i podnijeti ostavke.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić odbacio je ocjene da je prijedlog izmjena Zakona prerestriktivan, rekavši da "predložene izmjene ne narušavaju Ustavom zajamčena prava građana, nego da omogućuju zaštitu od terorističkih akata".

Član Odbora Boras (na slici) u vezi s tim kazao je da na javnim okupljanjima nikad nije zabilježen incident te vrste i ustvrdio da "ovakvih restriktivnih mjera nije imao ni Čile u doba Pinocheta".

"Po ovom prijedlogu pred Vladu ne bi smio doći ni čovjek-sendvič s natpisom da Vlada ne radi dobro", kazao je Boras, optužujući predlagatelja da "od Hrvatske želi napraviti policijsku državu".

"Molim Vas da ovog časa povučete prijedlog i podnesete ostavku", kazao je Florijan Boras državnom tajniku u MUP-u Buconjiću te napustio sjednicu Odbora.

Njegovim je odlaskom Odbor za Ustav izgubio kvorum. Preostali članovi suglasni su se s ocjenom da je riječ o prijedlogu koji bi policiji omogućio široko tumačenje zakona i ugrozio pravo na javno okupljanje.

Dragutin Lesar (HNS) ustvrdio je da bi se javno okupljanje, po predloženim izmjenama, moglo zabraniti na gotovo svim mjestima na kojima se nađe bilo koji visokopozicionirani birokrat iz EU.

Ljubica Lalić (HSS) kazala je kako "političarima sigurno nije ugodno slušati prosvjede, ali zadaća je države da otklanja razloge javnog okupljanja, a ne da ga zabranjuje".

Članovi Odbora Luka Bebić i Petar Bošnjaković iz HDZ-a rekli su kako je važno sačuvati sigurnost štićenih osoba, no da u zakonskim odredbama o javnom okupljanju vanja pronaći podnošljivu mjeru.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić nakon sjednice izjavio je novinarima da će Vlada o svim primjedbama razmisliti u četvrtak poslije podne, nakon što se o predloženom očituju i socijalni partneri, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća GSV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙