FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: HV nije skupina izviđača, o odlasku odlučuje Sabor

ZAGREB,9. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska vojska nije skupina izviđačakoja ide na logorovanje na Bjelolasicu, nego institucija čije trupe nemogu napustiti državu bez odluke Sabora, rekao je danas IDS-ovac DamirKajin raspravljajući o Vladinu prijedlogu odluke o održavanju vojnihvježbi hrvatskih Oružanih snaga u 2005.
ZAGREB,9. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska vojska nije skupina izviđača koja ide na logorovanje na Bjelolasicu, nego institucija čije trupe ne mogu napustiti državu bez odluke Sabora, rekao je danas IDS-ovac Damir Kajin raspravljajući o Vladinu prijedlogu odluke o održavanju vojnih vježbi hrvatskih Oružanih snaga u 2005.

Kajin, koji je jučer prvi prosvjedovao što jedan vod HV-a odlazi na vojnu vježbu u Minnesotu bez dopuštenja Sabora, podsjetio je da u zadnjih deset godina ni jedan vojnik nije napustio Hrvatsku, bez odluke Sabora.

Ako ne treba odluka Sabora, zašto ju Vlada šalje u proceduru, pita se Kajin koji drži da Sabor mora odlučiti dvotrećinskom većinom.

Za SDP, kaže Željka Antunović, nije sporna predložena odluka, smeta njeno svođenje na dnevno-polititčku razinu.

Za neodgovoran pristup SDP-ovci prozivaju Vladu i MORH, poručuju da je Vlada odluku trebala predložiti ranije.

"Osramotili smo se i netko bi za to morao odgovarati, jer naši su vojnici danas trebali biti u Minnesoti, sutra na vježbi", kaže Jozo Radoš (Klub HNS/PGS).

Što bi se dogodilo da Kajin nije rano ujutro pročitao novine, pita se Zlatko Kramarić (Klub HSLS/DC/LS) i upozorava kako je posve nejasno što će se dogoditi ako, primjerice, neki hrvatski vojnik u Minnesoti, napravi prometni prekršaj, čiji će zakon vrijediti.

Slično je upozorenje stiglo i od pravaša koji najavljuju da će podržati Vladinu odluku, ali traže i neka objašnjena od ministra.

Tonči Tadić ističe da se, primjerice, ne zna koliko će hrvatske porezne obveznike stajati vojna vježba.

Punu potporu sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u predloženim multilateralnim i bilateralnim vojnim vježbama, među kojima i onoj u Minnesoti, dao je Klub HDZ-a.

Bilateralna suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote traje već punih deset godina, rekao je Krešimir Ćosić.

Nije došlo ni do kakvog kašnjenja, ni blamaže, odgovorio je ministar obrane Berislav Rončević, ustvrdivši da Hrvatska ima najrestriktivniji sustav slanja vojske izvan zemlje i ulaska stranih vojnika u Hrvatsku.

Sabor će o predloženoj odluci glasovati kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙