FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

De Villepin u prvom obraćanju zastupnicima

PARIZ, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Novi francuski premijer Dominiquede Villepin u srijedu je u prvom govoru pred zastupnicima, istaknuo daFrancuska ostaje "angažirana u europskom projektu" te je najavio"hitni plan" za borbu protiv nezaposlenosti koja pogađa deset postoaktivnog stanovništva.
PARIZ, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Novi francuski premijer Dominique de Villepin u srijedu je u prvom govoru pred zastupnicima, istaknuo da Francuska ostaje "angažirana u europskom projektu" te je najavio "hitni plan" za borbu protiv nezaposlenosti koja pogađa deset posto aktivnog stanovništva.

De Villepin se u govoru odmah osvrnuo na referendum održan 29. svibnja na kojem su Francuzi odbacili europski ustav.

"To glasovanje nije bilo glasovanje jedne Francuske protiv druge: mi smo i dalje angažirani u europskom projektu. Francuska zna da je njezina sudbina na razini kontinenta", dodao je.

"Nećemo interpretirati to glasovanje kao signal francuske izolacije", rekao je De Villepin.

Kako je kazao, "Francuskinje i Francuzi se pitaju o vlastitoj budućnosti" i žele "spajati obranu interesa svoje države i Europe i promicati francuski socijalni model i europski socijalni model".

De Villepin je istaknuo da je njegov prioritet borba protiv nezaposlenosti, ali da vlada raspolaže s "tjesnim granicama proračunskog djelovanja".

Francuski je premijer rekao da namjerava dobiti bitku za posao i da će u "tu borbu biti uključene sve snage njegove vlade". U Francuskoj je nezaposleno 10,2 posto aktivnog stanovništva ili 2,5 milijuna stanovnika.

De Villepin je najavio neke mjere za snižavanje stope nezaposlenosti među kojima su uvođenje novog radnog ugovora ali i niz mjera za zapošljavanje mladih i starijih od 50 godina.

Osim toga, najavio je i pauzu u snižavanju poreza na dohodak što je bio jedan od glavnih aduta predizborne kampanje Jacquesa Chiraca na izborima 2002. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙