FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina povećava poreze stranim investitorima nakon 2007.

PEKING, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Strani investitori koji ćepočeti poslovati u Kini nakon 2007. suočit će se s većim korporativnimporezima zbog provođenja propisa kineske vlade o jednakom plaćanjuporeza za sva poduzeća.
PEKING, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Strani investitori koji će početi poslovati u Kini nakon 2007. suočit će se s većim korporativnim porezima zbog provođenja propisa kineske vlade o jednakom plaćanju poreza za sva poduzeća.

Inozemne kompanije koje su pokrenule operacije u toj zemlji prije 2007. imat će tranzicijsko razdoblje od pet godina za postupnu prilagodbu višim porezima, piše China Daily.

"Naš je cilj jednako tretirati svakog investitora, bez obzira je li domaći ili strani, privatni ili državni", rekao je Jia Kang, predsjednik instituta za fiskalne znanosti koje djeluje u okviru Ministarstva financija.

To će značiti kraj preferencijalnih stopa poreza koje je kineska vlada uvela sredinom 80-ih kako bi namamila inozemne ulagače. U prosjeku, stopa porez na dobit za domaće kompanije je 33 posto, a inozemne upola manje, piše list. Statistike pokazuju da inozemna poduzeća u Kini imaju godišnje približno 50 milijardi dolara poreznih olakšica.

No, u tekstu se ne spominje da mnoga državna poduzeća s dobrim vezama, kako se vjeruje, izbjegavaju svoje obveze plaćajući puno manje poreze nego bi trebali.

Jia nije objavio kolika će biti nova jedinstvena stopa poreza, no prijašnje procjene predviđaju da će iznositi 24 ili 25 posto.

Kina mora unificirati porezni zakon za ugostiteljstvo prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije u koju je ušla 2001. i da bi potaknula poštenu konkurenciju među svim tvrtkama., rekao je Jia.

On je odbacio zabrinutost raširenu u poslovnim krugovima da će ukidanje preferencijalne porezne politike naglo smanjiti direktna inozemna ulaganja. "Ne mislim da će doći do toga jer su stope poreza na dobit u nekim sektorima još uvijek atraktivne i niske", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙