FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: o zaštititi prava hrvatskih pomoraca

ZAGREB,18. travnja(Hina) - Saborski zastupnici suglasni su da Sabortreba potvrditi Konvenciju o zapošljavanju i raspoređivanju pomoracaiz 1996. jer će, drže, hrvatskim pomorcima omogućiti da lakše izlazena svjetsko tržište rada, a njihova će prava pritom biti zaštićenija.
ZAGREB,18. travnja(Hina) - Saborski zastupnici suglasni su da Sabor treba potvrditi Konvenciju o zapošljavanju i raspoređivanju pomoraca iz 1996. jer će, drže, hrvatskim pomorcima omogućiti da lakše izlaze na svjetsko tržište rada, a njihova će prava pritom biti zaštićenija.

Od 30.000 hrvatskih pomoraca, njih oko 20.000 je na stranim brodovima, svega ih se deset posto zapošljava preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a svi ostali preko pomorskih agenata.

Za te agente ne postoje nikakvi kriteriji, pa ogroman broj pomoraca na stranim brodovima nema osiguranje, ne prijavljuju im se ugovori čime ostaju nezaštićeni, a država bez ubranog poreza.

Pomorci su izloženi ucjenama i mora ih se zaštiti, kaže Antun Peruško (SDP).

Potvrđivanjem Konvencije agencije za zapošljavanje morat će ishoditi licencu od resornog ministarstva, a to znači da će morati i prijavljivati zapošljavanje naših pomoraca na stranim brodovima.

Podržan je Vladin prijedlog da se potvrde ugovori o dva zajma s Razvojnom bankom Vijeća Europe.

Jedan je namijenjen financiranju projekta komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima, a vrijedan je oko 770 milijuna kuna. Po četvrtina tog iznosa osigurala bi se iz zajma Banke i iz državnog proračuna, a 50 posto iz lokalnih proračuna.

Cilj je tog projekta osigurati kvalitetniji život na otocima, a preko njega trebala bi se poboljšati opskrba otoka vodom, skrb o starima i nemoćnima, obrazovanje.

Drugi zajam, ukupno vrijedan 805 milijuna kuna, namijenjen je izgradnji i obnovi 143 škole, kako onih izravno pogođenih ratom, tako i škola koje su zbog rata imale povećani priljev učenika.

Zastupnici su pozdravili prijedlog da Sabor potvrdi Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, kojom se želi zaštiti hrvatski jezik, umjetnost, običaje i svečanosti, kakvi su sinjska alka ili Moreška, izrada paške čipke, nijemo vrličko kolo, ganga.

'Odradivši' bez ikakve rasprave i predložene izmjene Zakona o telekomunikacijama Sabor je završio prvi radni dan 14. sjednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙