FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga I. Korskoga "Iz ideala u stvarnost"

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Hrvatskarepublikanska zajednica predstavio je večeras u Europskom domu uZagrebu knjigu političkih eseja svoga nedavno preminulog predsjednikaIve Korskoga "Iz ideala u stvarnost".
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Hrvatska republikanska zajednica predstavio je večeras u Europskom domu u Zagrebu knjigu političkih eseja svoga nedavno preminulog predsjednika Ive Korskoga "Iz ideala u stvarnost".

U knjigu "Iz ideala u stvarnost" (430 str.) uvršteni su politički eseji Ive Korskoga pisani u razdoblju od 1989. do 2001. i objavljivani u časopisu "Republika Hrvatska".

Korsky u knjizi kroz osam poglavlja piše o odlučnom trenutku hrvatske povijesti na početku devedesetih godina, o Zapadu i srpskom osvajačkom ratu protiv Hrvatske, ratu u BiH, izlasku iz ideala u stvarnost, dubokim tragovima totalitarizma, odnosu Hrvatske i međunarodne zajednice, usporedbama NDH i Republike Hrvatske i budućnosti hrvatskoga nacionalizma.

O knjizi su govorili predsjednik Hrvatske republikanske zajednice Mario Marcos Ostojić, urednik knjige Ante Birin i stranački djelatnik Roman Stipančević.

Korsky je bio idejni nositelj hrvatske državotvorne misli u emigraciji, podsjetio je Ostojić dodavši kako je kao mozak stranke bio vrsni intelektualac i političar.

Ostojić je napomenuo kako je Korsky upozoravao da se nacionalizam stvaranjem hrvatske državne nezavisnosti nije potrošio. Korsky je stalno podsjećao kako državna nezavisnost ne dovodi automatski ni do slobode, ni do pravednoga poretka u državi, dodao je.

Korsky je jedan od rijetkih predstavnika izvornoga, umjerenog hrvatskoga nacionalizma, napomenuo je Birin i dodao kako je u više od pola stoljeća ostavio neizbrisiv trag u političkom životu hrvatske emigracije.

Ivo Korsky (1918.-2004.) potječe iz osječke židovske obitelji koju je zbog hrvatskoga nacionalizma progonio režim Kraljevine Jugoslavije. Kao odvjetnik radio je u Osijeku i Stocu. Bio je pripadnik Oružanih snaga NDH, a u svibnju 1945. odlazi u emigraciju. Od 1947. živi u Argentini, od 1951. uređuje časopis "Republika Hrvatska". Godine 1969. postao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke u emigraciji. Objavio je zbirku političkih eseja "Hrvatski nacionalizam".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙