FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić rekao je jučer na svečanoj akademiji u prigodi Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske da se zna tko je u Domovinskom ratu pobjednik, a tko agresor, te da to treba glasno i jasno reći. "Postoje neki kvazivojni analitičari koji kažu da se ovdje ratovalo, ali da se ne zna tko je pobjednik, pa poručujem da se zna tko je pobjednik, a to je Hrvatska vojska. Zna se i tko je poražen i tko je agresor, i to moramo glasno i jasno reći", rekao je predsjednik Mesić u zagrebačkom Domu Hrvatske vojske "Zvonimir", gdje su bili visoki državni i vojni dužnosnici te strani vojni predstavnici. Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks istaknuo je tom prigodom da se treba oduprijeti pokušajima revizije hrvatske povijesti i uloge Hrvatske vojske u ratu te diskvalifikacije najblistavijih operacija Domovinskog rata kojima se one žele pretočiti u zločinački pothvat.

ZAGREB - U organizaciji Saveza antifaštističkih boraca Hrvatske i u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića jučer je u prostorijama Mješovitoga pjevačkog zbora "Lira" proslavljena 60. obljetnica partizanskih gimnazija Hrvatske na kojoj se okupilo oko 120 nekadašnjih polaznika tih gimnazija. Partizanske gimnazije u Hrvatskoj osnovane su 1945. i djelovale su do konca 1948. U Zagrebu je postojala gimnazija "Maršal Tito", u Osijeku "Ivo Lola Ribar" te na Hvaru "Vladimir Nazor".

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je za Nedjeljni Vjesnik da će ovo ljeto početi izgradnja mosta koji će povezivati kopno i poluotok Pelješac. Po njegovim riječima, to je strateški infrastrukturni projekt koji bi trebao biti završen do godine 2008. Bit će to najduži most u Hrvatskoj - 2,2 kilometra, izjavio je. Također je rekao da će domaću javnost, ali i sve turiste koji stižu u Hrvatsku razveseliti to što će do 1. srpnja, biti otvorene i dvije preostale dionice na autocesti Zagreb - Split, tunel Kapela i dionica od Pirovca do Vrpolja. Time će prvi put u povijesti Zagreb i Split biti povezani autocestom, izjavio je Kalmeta.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić susreo se jučer poslijepodne s ovogodišnjim krizmanicima iz Zagreba u Košarkašome centru Dražena Petrovića. Susret, na kojemu je bilo oko dvije tisuće krizmanika, protekao je pod motom "Ostani s nama", a upriličen je kako bi se kardinal susreo sa svim krizmanicima iz 80 zagrebačkih župa u Godini euharistije, koju je u listopadu prošle godine proglasio papa Ivan Pavao II. Kardinal Bozanić rekao je tom prigodom krizmanicima da su oni mlada Crkva zagrebačka koja u svakodnevnom životu, uz potporu roditelja i zajednice i nakon sakramenta potvrde, trebaju nastaviti vjerski život uključujući se u rad župnih zajednica.

ZAGREB - Predstavljanjem antologije hrvatske proze na engleskom jeziku sinoć je u klubu "Gjuro" zatvoren ovogodišnji Drugi zagrebački sajam knjiga, koji je otvoren 17. svibnja. Glasnogovornik nakladne kuće "Profil" Ivica Prtenjača ocijenio je kako su na ovogodišnjemu Drugome zagrebačkom sajmu knjiga nakladnici vrlo zadovoljni prodajom svojih knjiga. Za razliku od ranijih 130 izdavača, ove je godine na Sajmu izlagalo 220 nakladnika, rekao je, ističući da je tijekom 11 dana predstavljeno tridesetak novih naslova, a nastupilo je i više od 200 govornika koji su raspravljali o knjigama. Na Sajmu su izlagali i nakladnici iz BiH i Srbije i Crne Gore. Tema Sajma bile su biografije, a na njemu se govorilo o biografijama Ivana Pavla II., Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ivice Račana, Miljenka Smoje, Colina Powella i Madleine Albright. U sklopu Sajma održan je i Festival europske kratke priče.

VINKOVCI - Kultrno-umjetničko društvo "Lisinski" priredilo je sinoć u Vinkovcima Peti festival folklora "Robert Bajtal" u znak sjećanja na istoimena dugogodišnjega člana koji je prije pet godina poginuo u bombaškom napadu u vinkovačkoj pošti. Bogatim programom predstavili su se i članovi Studentskoga kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba, KUD-a "Filip Dević" iz Splita te Kulturno-umjetničke udruge "Zvona Zagore" iz Mirlović Zagore kod Šibenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙