FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasnogovornik slovenske vlade odstupio zbog "medijskog linča"

LJUBLJANA,8. lipnja(Hina) - Glasnogovornik slovenske vlade JernejPavlin u srijedu je dao ostavku nakon što je u javnost dospjelonjegovo elektronsko pismo kojim se preporučuje "minimalnakomunikacija" s jednim tjednikom izjavivši da je prema njemuprimjenjen "medijski linč".
LJUBLJANA,8. lipnja(Hina) - Glasnogovornik slovenske vlade Jernej Pavlin u srijedu je dao ostavku nakon što je u javnost dospjelo njegovo elektronsko pismo kojim se preporučuje "minimalna komunikacija" s jednim tjednikom izjavivši da je prema njemu primjenjen "medijski linč".

Dio slovenskog tiska već piše o pravoj aferi čiji stvarni akter je navodno premijer Janez Janša koji, kako tvrde, zatvara komunikacijske kanale prema nenaklonjenim medijima, a boji se i "dubokih grla" među najbližim suradnicima.

"Delo" tvrdi da slovenski novinari u zadnje vrijeme osjećaju zatvaranje i formaliziranje postupaka kad žele dobiti potrebne informacije od nekih državnih organa. Predsjednik društva slovenskih novinara Grega Repovž rekao je u srijedu da je Pavlinov naputak, po kojemu novinarima iz tjednika "Mladina" na njihova pitanja ne treba odgovarati ili im u slučaju nužde odgovoriti samo s nekoliko rečenica, čak protuustavan. Tisak objavljuje i izjavu glavnog tajnika Međunarodne federacije novinara (IFJ) Aidana Whitea kako je riječ o dokazu da "slovenska vlada nije prijatelj medijskog pluralizma i slobode tiska" i da "želi cenzurirati informacije koje joj nisu po volji".

Pavlin je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV rekao da je ostavku dao iz osobnih motiva i da je proteklih dana protiv njega bio priređen "medijski linč".

Njegovo elektronsko pismo s preporukom da se ne daju informacije i ne odgovara novinarima tjednika "Mladina" (nenaklonjenog sadašnjoj vladi) objavio je upravo taj list, što kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" uzima kao dokaz da u svakoj vladi ima "dubokih grla" koja novinarima pružaju podatke mimo službenih kanala, ali i kao ilustraciju "Janšine konspirativnosti" koja je, kako tvrdi, pretjerana.

"Premijer se paranoidno zapliće u sigurnosno-zaštitne manevre, pa na sastancima njegova užeg kruga čak i najvjerniji suradnici moraju ne samo isključiti prijenosne telefonske aparate nego iz njih izvaditi baterije", navodi u svojoj redovnoj kolumni-komentaru Vlado Miheljak u ljubljanskom "Dnevniku" od srijede. "Upravo činjenica da je spomenuti naputak došao do novinara i javnosti predstavlja dokaz da nema informacija koje ne bi mogle "procuriti" jer u "personalno strukturiranoj" vladi poput Janšine ipak ima nezadovoljnih i onih čije ambicije nije ispunjene. Zato je je upravo Janšina vlada idealno mjesto za razvoj "dubokih grla", odnosno unutarnjih informatora koji su novinarima spremni otkriti interne informacije", tvrdi u komentaru Vlado Miheljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙