FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski političari nisu ujedinjeni u ocjeni francuskog "ne" europskom ustavu

LJUBLJANA, 30. svibnja 2005. (Hina) - Nedjelja kad se većina francuskihbirača odlučila za "ne" ustavu Europske unije bio je slab dan zaEuropu, ocijenio je u ponedjeljak slovenski predsjednik JanezDrnovšek, dok je premijer Janez Janša kazao da odluka Francuza trebazabrinuti i ostale, ali da se neće dogoditi ništa dramatično, anastavit će se i europska politika otvorenih vrata prema novimčlanicama.
LJUBLJANA, 30. svibnja 2005. (Hina) - Nedjelja kad se većina francuskih birača odlučila za "ne" ustavu Europske unije bio je slab dan za Europu, ocijenio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Janez Drnovšek, dok je premijer Janez Janša kazao da odluka Francuza treba zabrinuti i ostale, ali da se neće dogoditi ništa dramatično, a nastavit će se i europska politika otvorenih vrata prema novim članicama.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je pak da će francusko ne europskom parlamentu zakočiti proces širenja jer će se europske elite orijentirati na druga pitanja, a bivši premijer Anton Rop da će do kašnjenja u procesu širenja sada sigurno doći i da će to zbog interesa da u EU što prije uđe i Hrvatska Sloveniji štetiti.

Čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič rekao je da će zbog negativnog glasa francuskih birača sada doći u pitanje i uvođenje eura u Sloveniji, te da će Slovenija sada doći u slabiji pregovarački položaj o gra nici s Hrvatskom.

Slovenski mediji ističu da, ako se ne nađe alternativni scenarij, francuski ne europskom ustavu znači i to da Slovenija sadašnjom EU neće predsjedavati u "trojci" s Portugalom i Njemačkom, nego samostalno na šest mjeseci, s time što će njen mandat zemlje-predsjedateljice započeti 1. siječnja 2008. godine. Prve analize govore da je riječ o skupljem i za Sloveniju nepovoljnijem rješenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙