FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšina vlada brani svoj zakon o televiziji

LJUBLJANA,12. svibnja 2005.(Hina) - Rasprava o novom zakonu oslovenskoj javnoj televiziji održana u četvrtak, nakon što je zakonveć usvojen u prvom čitanju, pokazala je velike razlike između vladeJaneza Janše kao predlagača s jedne, te većine novinara, urednika, alii glavnih oporbenih stranaka s druge strane.
LJUBLJANA,12. svibnja 2005.(Hina) - Rasprava o novom zakonu o slovenskoj javnoj televiziji održana u četvrtak, nakon što je zakon već usvojen u prvom čitanju, pokazala je velike razlike između vlade Janeza Janše kao predlagača s jedne, te većine novinara, urednika, ali i glavnih oporbenih stranaka s druge strane.

Braneći novi zakon zastupnik Janšinih Slovenskih demokrata (SDS) Branko Grims je rekao da je novi zakon potreban kako bi se spriječile sadašnje "neodržive prilike" na slovenskoj televiziji. Grims je naveo da je televizija u vrijeme prijašnjih vlada koje su vodili liberalni demokrati (LDS) provodila političku cenzuru i selekciju informacija, dakle upravo ono što kao intenciju sadašnja oporba insinuira predlagačima novog zakona.

Predsjednik Društva novinara Slovenije (DNS) Grega Repovž rekao je da se novinari zauzimaju za potpuno povlačenje politike iz vođenja glavne televizijske kuće, a tvrdnje da je izvještavanje na televiziji do sada bilo pristrano i cenzurirano označio je svojevrsnim političkim pritiskom na tu kuću.

Oporbeni liberalni demokrati (LDS) ponovili su da je novi zakon o televiziji jedna od kritičnih točaka "kojima vlada ugrožava osnovni demokratski konsenzus".

"Radi se o pokušaju arogantnog podređivanja televizije, a slijedom toga i svih ostalih medija, interesima vladajuće koalicije", izjavio je član liberalnih demokrata (LDS) Darko Štrajn.

Vlada je najavila da očekuje da će zakon o radioteleviziji biti prihvaćen sredinom idućeg mjeseca. Glavne primjedbe protivnika novih zakonskih rješenja tiču se mogućnosti vlade da bira najveći dio članova nadzornog odbora i programskog vijeća.

Već prije ulaska zakonskog prijedloga u parlamentarnu proceduru, kritike na njegov tekst iznijele su i neke međunarodne novinarske organizacije koje smatraju da je riječ o koraku unatrag u odnosu na raniji zakon i u odnosu na koncept "javne televizije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙