FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija će tražiti zamrzavanje broja vojnika na Siachenu

NEW DELHI, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Indija će predložitiPakistanu na ovotjednim mirovnim pregovorima da njihove vojskeizbjegavaju agresivne vježbe te da se zamrzne broj vojnika naledenjaku u Kašmiru, pišu u srijedu indijske novine.
NEW DELHI, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Indija će predložiti Pakistanu na ovotjednim mirovnim pregovorima da njihove vojske izbjegavaju agresivne vježbe te da se zamrzne broj vojnika na ledenjaku u Kašmiru, pišu u srijedu indijske novine.

Obrambeni dužnosnici Indije i Pakistana sastat će se u Islamabadu u četvrtak kako bi pokušali riješiti 21 godinu dug sukob zbog ledenjaka Siachen u Kašmiru, koji je borbeno polje na najvećoj nadmorskoj visini na svijetu i gdje je više vojnika stradalo od hladnoće nego u borbama.

"Indija će tražiti razumijevanje Pakistana o prijedlogu da se vode neagresivne vojne vježbe i predložiti zamrzavanje postojećeg broja vojnika na ledenjaku Siachen na razgovorima obrambenih dužnosnika", piše "Indian Express".

Indija će također predložiti uzajamnu zabranu topničke vatre i povrede zračnog prostora u regiji tijekom dvodnevnih razgovora o ledenjaku Siachen, dodaju novine. Indijski su dužnosnici dobili komentirati ove napise.

Ledenjak Siachen je područje blizu granica Indije, Pakistana i Kine na prostoru Kašmira. Indija i Pakistan nisu tamo odredili granicu, a službeni je New Delhi stekao nadzor nad tim područjem 1984. godine.

Vojske dviju zemalja sukobljavale su se zbog tog prostora do prekida vatre proglašenog 2003. godine. Točan broj vojnika razmještenih na tom području nije poznat. No tisuće indijskih i pakistanskih vojnika stradalo je tamo, na nadmorskoj visini većoj od 5.500 metara od 1984. godine, od hladnoće, lavina ili padom u ponor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙