FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća Del Ponte i Merona Vijeću sigurnosti UN-a: "Suradnja Hrvatske nepotpuna"

ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY)Carla del Ponte u svom je novom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a,objavljenom u utorak, ocijenila kako se suradnja Hrvatske s DenHaagom, unatoč obećavajućem početku provedbe Akcijskog plana zalociranje odbjeglog generala Ante Gotovine, "za sada ne može opisatikao potpuna."
ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u svom je novom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, objavljenom u utorak, ocijenila kako se suradnja Hrvatske s Den Haagom, unatoč obećavajućem početku provedbe Akcijskog plana za lociranje odbjeglog generala Ante Gotovine, "za sada ne može opisati kao potpuna."

Na web stranicama UN-a, danas je objavljeno i izvješće predsjednika ICTY-a Theodora Merona, koji konstatira kako je stanje u odnosu na Hrvatsku "nepromijenjeno", odnosno da je "suradnja dobra izuzev uhićenja i prebacivanja Gotovine".

Meron i Del Ponte svoja će izvješća pročitati pred 15 članica Vijeća sigurnosti u ponedjeljak 13. lipnja.

U izvješću Del Ponte, suradnja Hrvatske s Tužiteljstvom obrađuje se u dva različito intonirana poglavlja, vezana za razdoblje prije i nakon početka provedbe Akcijskog plana za lociranje Gotovine.

U prvom poglavlju tužiteljica izražava žaljenje što, u odnosu na posljednje obraćanje Vijeću 23. studenoga 2004., "ne može izvijestiti o znatnijem napretku u naporima hrvatskih vlasti da lociraju, uhite i prebace Antu Gotovinu u Den Haag, uz napomenu kako ti napori nisu bili ni fokusirani, niti uvjerljivi". Izražava se i sumnja u "istinsku spremnost" hrvatskih vlasti da uhite bjegunca, te navodi kako su u Zagrebu prednost davali dobrovoljnoj predaji.

Tužiteljica spominje i više incidenata, u kojima je "manipulirano osjetljivim informacijama kako bi se opstruirala istraga protiv Gotovine i mreže koja ga štiti". Također ističe i medijske kampanje, ponekad bazirane na povjerljivim dokumentima koji su "procurili" do medija ili na iskrivljenom tumačenju sudskih dokumenata, koje su pokušale diskreditirati ICTY ili njegove partnere u Zagrebu.

"To pokazuje da je mreža koja podržava Gotovinu unutar institucija i dalje u dobrom stanju i aktivna, i da protiv njih nije bilo odlučnih poteza", konstatira Del Ponte.

Drugo poglavlje posvećeno je Vladinom Akcijskom planu za lociranje Gotovine, koji se provodi od 26. travnja ove godine.

"Hrvatska Vlada sada pruža nova obećanja, izrađen je akcijski plan. Ako bude provođen s potrebnom odlučnošću, taj plan ima potencijal za snažan udar na Gotovininu mrežu potpore i osiguranje detaljnih obavještajnih informacija o boravištu bjegunca", stoji u izvješću.

"To bi mogao biti početak ozbiljne operacije. Međutim, konačna se procjena ne može donijeti odmah. Trebat će tri do četiri mjeseca da se procjeni da li, ovoga puta napokon, Hrvatska čini sve što može da locira i uhiti Gotovinu. Ako hrvatske vlasti pokažu potrebnu odlučnost, tada ili Gotovina treba biti doveden u Den Haag, ili hrvatske vlasti trebaju osigurati sve detaljne informacije koje mogu voditi njegovom uhićenju. Za sada se, međutim, suradnja ne može opisati kao potpuna", zaključuje tužiteljica.

Theodor Meron u svom izvješću "izražava veliku zabrinutost zbog toga što Hrvatska ne uspijeva riješiti taj posljednji kamen spoticanja kako bi ostvarila potpunu suradnju s Tribunalom".

"Imperativ je da se Gotovina pojavi pred Tribunalom. Jako sam zabrinut zbog kontinuiranog neuspjeha da se osigura dolazak Gotovine pred ICTY".

Del Ponte i Meron glavninu svojih izvješća posvećuju provedbi strategije dovršetka rada ICTY-a u proteklih šest mjeseci i perspektivama ispunjavanja strategije za iduće polugodišnje razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙