FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Mašović osudio najavu Carle del Ponte da neće doći u Srebrenicu

SARAJEVO, 23. svibnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Povjerenstva zanestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine Amor Mašović osudio jenajavu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte kako neće sudjelovatiu obilježavanju desete obljetnice masakra u Srebrenici, što će seodržati 11. srpnja, ne budu li do tada uhićeni optuženi ratni zločinciRadovan Karadžić i Ratko Mladić.
SARAJEVO, 23. svibnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine Amor Mašović osudio je najavu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte kako neće sudjelovati u obilježavanju desete obljetnice masakra u Srebrenici, što će se održati 11. srpnja, ne budu li do tada uhićeni optuženi ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U izjavi koju je u ponedjeljak prenijela federalna novinska agencija FENA, Mašović je istaknuo kako je neprihvatljivo obrazloženje razloga vjerojatnog nedolaska u Srebrenicu što ga je Del Ponte prošlog tjedna iznijela u Beču govoreći pred Stalnim vijećem OESS-a.

"Što bi to značilo da svi oni koji su pozvani na obilježavanje desete obljetnice genocida u Srebrenici kažu: mi nećemo doći dok Karadžić i Mladić ne budu uhićeni. Onda bi se obilježavanje te obljetnice prepustilo isključivo članovima obitelji koji su preživjeli genocid", kazao je Mašović.

Nedolazak u Srebrenicu, po njegovim rječima, značio bi i pokušaj Del Ponte da pobjegne od osobne odgovornosti zbog toga što najtraženiji ratni zločinci još nisu u Den Haagu.

On je ujedno upozorio kako nije moguće odgovornost za izostanak uhićenja ovih osoba jednostavno prenijeti na snage NATO-a, a od toga amnestirati Međunarodni kazeneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i njegovo tužiteljstvo.

"Ukoliko (ICTY) misli da su učinili sve što su mogli a nisu uspjeli, bilo bi pošteno i moralno da podnesu ostavke", izjavio je Mašović koji je također osudio "ultimatum" Carle del Ponte međunarodnoj zajednici za privođenje optuženika odnosno njenu prijetnju da će objaviti razloge zbog kojih oni nisu uhićeni.

"Ona (Del Ponte) treba prvo podnijeti ostavku i tek tada iznijeti svoje razloge", kazao je Mašović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙