FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Parvanov u misiji spašavanja bolničarki

BENGAZI, 28. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Bugarski predsjednik GeorgijParvanov, koji je boravi u posjetu Libiji kako bi pokušao spasitiživote pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrt pod optužbom da sulibijsku djecu namjerno zarazile virusom HIV-a, u subotu je uBengaziju posjetio oboljelu djecu, a potom i pet osuđenih žena uzatvoru u Tripoliju.
BENGAZI, 28. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Bugarski predsjednik Georgij Parvanov, koji je boravi u posjetu Libiji kako bi pokušao spasiti živote pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrt pod optužbom da su libijsku djecu namjerno zarazile virusom HIV-a, u subotu je u Bengaziju posjetio oboljelu djecu, a potom i pet osuđenih žena u zatvoru u Tripoliju.

Pet bugarskih bolničarki i jednog palestinskog liječnika libijski je sud u svibnju 2004. proglasio odgovornim da su namjerno zarazili virusom AIDS-a 380 djece tijekom transfuzija krvi u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju, oko 650 km istočno do Tripolija, gdje su radile.

Četrdeset sedmoro djece je umrlo od posljedica tih transfuzija, prema podacima libijskih vlasti. Šestero osuđenih, koji stalno tvrde da su nedužni, već su proveli šest godina u zatvoru. Libijski vrhovni sud se u utorak treba izjasniti o mogućnosti ulaganja priziva.

Bugarski predsjednik je otišao u Bengazi u ustanovu u kojoj se njeguju bolesna djeca, a pred zgradom su njihove obitelji prosvjedovale protiv svakog trgovanja "njihovom krvlju". Oni su tražili odštete i izvršenje presude bolničarkama.

"Došao sam izraziti solidarnost s bolesnom djecom i predložiti pomoć Europske unije za njihovo liječenje i gradnju specijalizirane bolnica u Bengaziju", rekao je bugarski predsjednik, koji je u zatvoru u Tripoliju posjetio i osuđene bolničarke.

U subotu ujutro Parvanov je razgovarao s libijskim premijerom Šukrijem Ganemom koji je odbio bilo kakvo strano uplitanje u taj problem i rekao da "ne treba politizirati tu aferu". "Radi se o katastrofi i Bugarska i međunarodna zajednica moraju shvatiti položaj obitelji žrtava", dodao je. "Libija odbija svaki strani pritisak", inzistirao je Ganem.

U petak je libijski ministar vanjskih poslova Abdelrahman Šalgram rekao da razgovori Parvanova i libijskog čelnika pukovnika Moamera Gadafija o sudbini bugarskih bolničarki "idu u dobrom smjeru", ali nije iznio druge pojedinosti.

Obrana osuđenih se temelji na svjedočanstvima renomiranih stručnjaka, među kojima je i francuski profesor Luc Montagnier, jedan od znanstvenika koji su otkrili virus AIDS-a, koji su pod zakletvom rekli da je do zaraze došlo zbog loših higijenskih uvjeta u bolnici.

U prosincu 2004. Bugarska je odbila prijedlog Tripolija da oslobodi bolničarke u zamjenu za iznos odštete kojeg je Libija isplatila žrtvama atentata u Lockerbiju u Škotskoj 1988. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙