FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: Libija poduzima korake za poboljšanje zaštite ljudskih prava

TRIPOLI, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Libija je tijekomposljednje godine poduzela korake za poboljšanje zaštite ljudskihprava no u toj zemlji još uvijek postoje ozbiljni problemi poputzatvaranja osoba bez suđenja, ocijenio je u ponedjeljak Human RightsWatch (HRW), organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem uSjedinjenim Državama.
TRIPOLI, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Libija je tijekom posljednje godine poduzela korake za poboljšanje zaštite ljudskih prava no u toj zemlji još uvijek postoje ozbiljni problemi poput zatvaranja osoba bez suđenja, ocijenio je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW), organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Sjedinjenim Državama.

Nakon svojeg prvog posjeta Libiji, izaslanstvo HRW-a je ocijenilo da se u toj sjevernoafričkoj zemlji nastavlja vršiti nasilje nad zatvorenicima, te da je sloboda izražavanja i udruživanja ograničena.

"Posljednjih je godina Libija pokušala poboljšati svoj ugled u zaštiti ljudskih prava unutar zemlje i u inozemstvu. Vlasti su oslobodile političke zatvorenike i razdvojile ministarstva pravosuđa i javne sigurnosti promičući neovisnost sudstva", kaže HRW u svom izvješću.

HRW poziva i da se odmah pusti na slobodu najpoznatiji politički zatvorenik Fatih al-Jahmi, koji je više od 13 mjeseci zatvoren bez suđenja u sjedištu snaga sigurnosti u Tripoliju gdje ga je HRW posjetio. Ranije ove godine na njegovo oslobađanje pozvao je i američki State Department u svojem izvješću o naporima za promicanje ljudskih prava u inozemstvu.

"Al-Jahmi je posljednji put uhićen 26. ožujka 2004. godine nakon što je dao intervju međunarodnim medijima u kojem je kritizirao libijskog čelnika pukovnika Moamera Gadafija i pozivao na unutarnje reforme", kaže HRW.

HRW navodi da im je Al-Jahmi rekao kako je optužen za pokušaj svrgavanja vlade, klevetanje Gadafija i stupanja u kontakt sa stranim vlastima.

Tijekom trotjednog posjeta, kaže HRW, libijske vlasti su im osigurale razne kontakte s više visokih dužnosnika, policijskih postaja, pritvorom za imigrante, pet zatvora i s više dvadeset zatvorenika s kojima je razgovarano u privatnosti.

"Poziv libijske vlade odražava dobrodošao stupanj transparentnosti", izjavila je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

HRW, međutim, upozorava da je zatvorenici imaju ograničen pristup pravnim zastupnicima u trenutku uhićenja, a snage sigurnosti katkada priznanja dobivaju u policijskim postajama i središtima sigurnosnih službi pomoću psihološkog i fizičkog zlostavljanja.

HRW je također pozvao na oslobađanje pisca i internet-kolumnista Abdula Rezaka al-Mansourija kojeg su snage sigurnosti privele 12. siječnja radi pisanja kritičkih članaka o vladi.

HRW Libiju poziva i da odmah obustavi pogubljenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙