FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Gjenero najavljuje "novo zaoštravanje" u hrvatsko-slovenskim odnosima

LJUBLJANA,18. svibnja(Hina) - Gost-komentator ljubljanskog "Dela" ianalitičar slovensko-hrvatskih odnosa Davor Gjenero najavljuje kraj"tajne diplomacije" između slovenskog i hrvatskog premijera i "ponovozaoštravanje" na relaciji Zagreb-Ljubljana.
LJUBLJANA,18. svibnja(Hina) - Gost-komentator ljubljanskog "Dela" i analitičar slovensko-hrvatskih odnosa Davor Gjenero najavljuje kraj "tajne diplomacije" između slovenskog i hrvatskog premijera i "ponovo zaoštravanje" na relaciji Zagreb-Ljubljana.

"Malo je vjerojatno da će pregovori EU-a s Hrvatskom početi prije jeseni, a u Hrvatskoj opet jača nacionalizam iz Tuđmanova doba. Nada Slovenije da će se odnosi s Hrvatskom s početkom pregovora normalizirati bila je bez osnove", piše Gjenero u opširnoj analizi u "Delu" od srijede.

"Distanciranjem od sporazuma Drnovšek-Račan slovenski premijer Janša kratkoročno je napravio uslugu Sanaderu, no na duži rok to bi mogla biti usluga u prvom redu Račanu koji bi zbog krize Sanaderove vlade mogao ponovo doći na čelo vlade", piše Gjenero.

Analitičar tvrdi da je Janša "popuštanjem" Sanaderu doveo u pitanje slovenske nacionalne interese jer je "sve vjerojatnije da Hrvatska neće priznati" pretpostavku da je Slovenija na dan raspada Jugoslavije kontrolirala cijeli Piranski zaljev i da ima slobodan izlaz na otvoreno more.

"Slovenska diplomacija dovela je samu sebe u neugodnu poziciju s pregovaračem sumnjivog kapaciteta kao što je Sanader. On niti na jednom drugom području nije postigao neki zapaženiji uspjeh. Sve se to događa u vrijeme kad Hrvatska panično lobira među članicama Europske unije da podrži njena nastojanja za početak pregovora. A Slovenija je samo jedna od četiriju država koje podržavaju bezuvjetni početak pregovora", piše Gjenero.

Incidenti između Hrvatske i Slovenije nižu se jedan za drugim, napominje Gjenero. "Incidenti poput onoga s veleposlanikom Nobilom (zbog Nobilove reakcije na tvrdnje jednog slovenskog novinara da Hrvatska nije sposobna djelovati na načelu vladavine prava i da ne zaslužuje ulazak u EU), pa onaj sa slovenskom skelom kod Hotize, pa Piranski zaljev, sve to nesumnjivo najavljuje da dolazi kraj tihe, tajne diplomacije i međusobne naklonjenosti premijera Janše i Sanadera. A nijedan problem nije riješen. Sve vjerojatnije je da će Sanaderov neuspjeh u projektu početka institucionalnog dijaloga s Europskom unijom izazvati novo zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Slovenije", tvrdi Gjenero, koji tumači da je Hrvatska proteklo razdoblje iskoristila kao prostor za nastavak politike "svršenog čina" kad je riječ o graničnoj problematici i da ne prihvaća slovenska stajališta o granici na moru i na kopnu, na spornim sektorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙