FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: misom obilježen Dan grada

SISAK, 4. lipnja 2005. (Hina) - Misnim slavljem koje je - u nazočnostinekoliko tisuća vjernika, Siščana i njihovih gostiju iz zemlje iinozemstva, predstavnika državnih, županijskih i gradskih vlasti - ubazilici sv. Kvirina predvodio nadbiskup Nikola Eterović danas jesvečano proslavljen Dan grada Siska i blagdan gradskog zaštitnika -Svetog Kvirina Sisačkog.
SISAK, 4. lipnja 2005. (Hina) - Misnim slavljem koje je - u nazočnosti nekoliko tisuća vjernika, Siščana i njihovih gostiju iz zemlje i inozemstva, predstavnika državnih, županijskih i gradskih vlasti - u bazilici sv. Kvirina predvodio nadbiskup Nikola Eterović danas je svečano proslavljen Dan grada Siska i blagdan gradskog zaštitnika - Svetog Kvirina Sisačkog.

Nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu, zahvalio je župljanima Župe sv. Kvirina i građanima Siska na pozivu da, šest godina nakon prvog posjeta, ponovno dođe u Sisak "na susret vjere, ufanja i ljubavi". U ime pape Benedikta XVI. i u svoje ime pozdravio je okupljene vjernike i stanovnike drevnoga grada Siska.

Podsjetio je da je prvi put Sisak posjetio prije šest godina, na prvu nedjelju došašća, nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za naslovnoga sisačkog nadbiskupa i apostolskog nuncija u Ukrajini.

"Radostan sam što se ovoga puta možemo okupiti na blagdan Svetog Kvirina, biskupa i mučenika, koji je svojim herojskim svjedočenjem za Isusa Krista postavio čvrste temelje mjesne crkve i svojim primjerom i zagovorom omogućio da se Božje kraljevstvo učvrsti i proširi ovim plemenitim krajevima", rekao je nadbiskup Eterović.

U ime svih nazočnih zazvao je zagovor svetog Kvirina kako bi "uvijek bili dosljedni svjedoci, istinski kršćani, angažirani na putu svetosti", te je pozvao "vjernike svih naroda, rasa i kultura na jedinstvo kao najveću vrijednost Euharistije, na služenje dobru, ljubavi i zajedništvu".

Misa je služena u najmlađoj sisačkoj župi, jednoj od četiri u tome gradu, koja okuplja oko 8000 vjernika. Župa je osnovana na današnji dan godine 1993., a bazilika, koja se počela graditi godine 1997., posvećena je 2002. U misnome slavlju, uz Župni zbor sv. Kvirina, sudjelovao je i Župni zbor iz Pučišća, rodnog mjesta nadbiskupa Eterovića.

Nadbiskupu Eteroviću zahvalio je župnik Župe sv. Kvirina Zdravko Novak, koji će papi Benediktu XVI. prenijeti čestitke i zaželjeti mu svako svako dobro u ime vjernika i stanovnika Siska.

Svečana proslava Dana grada i blagdana sisačkoga zaštitnika Sv. Kvirina počela je jutros tradicionalnom procesijom od mjesta srušene kapelice sv. Kvirina u sisačkome naselju Zelenom brijegu do nove crkve sv. Kvirina.

Prvi put u 12 godina, koliko se slavi blagdan Sv. Kvirina i Dan grada, zbog priprema za primopredaju gradske vlasti, ove godine nije održana prigodna svečana sjednica sisačkoga Gradskog vijeća, nije dodijeljena nagrada Grada za životno djelo ni godišnje nagrade i zahvalnice najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i udrugama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙