FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu, 4. lipnja

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasubotu, 4. lipnja.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za subotu, 4. lipnja.

ZAGREB - Drugi i završni dan rada Foruma Bertelsmann, uglednog međunarodnog političkog i poslovnog skupa koji se održava u organizaciji njemačke zaklade Bertelsmann pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju". Forum se održava u Preporodnoj dvorani HAZU-a u Opatičkoj 18. Na forumu će svoje izlaganje održati predsjednik Stjepan Mesić (10,30 sati).

MOSTAR - Sabor HDZ-a BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak u četvrtak se javno usprotivio kandidaturi Dragana Čovića za predsjednika stranke. Čovića je nedavno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio s dužnosti hrvatskoga člana Predsjedništva zbog postojanja optužnice koja ga tereti za korupciju jer je, navodno, dok je obavljao dužnost federalnoga ministra financija pomagao Mesnoj industriji Lijanovići iz Širokoga Brijega da izbjegava plaćanje poreznih i carinskih davanja. Čovićevu kandidaturu podržao je gradski odbor HDZ-a BiH Mostara, što je izazvalo protivljenje mnogih lokalnih organizacija HDZ-a BiH. Zasad su kandidirani Bariša Čolak, Božo Ljubić i Ivan Madunić, a mogući su i novi kandidati na Saboru.

ZAGREB/LJUBLJANA - Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog i slovenskog predsjednika Stjepana Mesića i Janeza Drnovšeka i u organizaciji slovenskog veleposlanstva u Zagrebu i hrvatskog u Ljubljani na hrvatsko-slovenskoj granici održat će se susret stranih diplomata akreditiranih u Ljubljani i Zagrebu. Susret "Diplomatski spust Kupom" na koji se do sada prijavilo tridesetak veleposlanika ili njihovih zamjenika, prvi je takve vrste i njime se želi promovirati pogranično prijateljstvo i režim meke granice između dviju država od kojih je jedna već članica Europske unije, a druga sa statusom kandidata očekuje početak pregovora za članstvo. Uz vožnju kajacima rijekom Kupom od Prelesja, preko Blaževaca do Srednjih Radenaca, gdje će se odvijati popodnevni dio susreta, predviđen je kulturni program, a na početku raftinga sudionike će pozdraviti veleposlanici Mario Nobilo i Peter Bekeš. Na "diplomatskom raftingu" trebali bi sudjelovati i državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Hido Biščević i Božo Cerar.

WACHAU - Na poziv austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, predsjednik saborskoga odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković sudjelovat će od 3. do 5. lipnja na 11. European Forum Wachau, godišnjoj konferenciji posvećenoj pitanjima europskih integracija koja okuplja istaknute ličnosti iz područja politike, gospodarstva, akademske zajednice i medija. Tema plenarnoga dijela ovogodišnjega Foruma je "Perspektive za budućnost - Europa godinu dana nakon proširenja". Očekuje se da će govoriti austrijska ministrica Plassnik, turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković. Predsjednik saborskoga odbora za vanjsku politiku Jandroković govorit će na panelu "Doprinos novih država članica EU-a Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

BERLIN - Susret francuskoga predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkoga kancelara Gerharda Schroedera nakon nizozemskoga i francuskoga referendumskog odbijanja ustava Europske unije.

PEKING - 16. godišnjica pokolja na Trgu nebeskoga mira, Tienanmenu, u Pekingu.

MADRID - Prosvjed Udruge žrtava terorizma protiv odluke parlamenta da ovlasti španjolsku vladu da pokrene dijalog s ETA-om.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Renata Tomašević

Tel: **385-1-4808 645

Fax: **385-1-4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙