FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 2. lipnja

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 2. lipnja.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 2. lipnja.

ZAGREB - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte dolazi u posjet Hrvatskoj. Njezin je domaćin ovog puta premijer Ivo Sanader s kojim će razgovarati o slučaju Gotovina, Vladinom Akcijskom planu i prebacivanju određenih predmeta iz Haaga. Sastanak hrvatskog premijera i haške tužiteljice zakazan je za 17 sati u Banskim dvorima, a u 18 bi trebala biti održana zajednička konferencija za novinare. Del Ponte će Hrvatsku posjetiti u sklopu radnog posjeta regiji uoči redovnog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja. Prije Hrvatske, Del Ponte će u četvrtak ujutro posjetiti Beograd, a u petak putuje u Sarajevo.

BEOGRAD - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte sastaje se u Beogradu s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, te ministrom za ljudska i manjinska prava SCG i predsjednikom Savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

DUBROVNIK - Premijer Ivo Sanader sudjeluje na izvanrednoj sjednici Kluba Europske pučke stranke (EPP) u Odboru regija. Na sjednici sudjeluje i ministar kulture Božo Biškupić. (Hotel Dubrovnik Palace, 9,15 sati).

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizira konferenciju za novinare u povodu Bertelsmann foruma, uglednog međunarodnog političkog i poslovnog skupa, koji se u petak i subotu održava u Zagrebu. Forum na temu "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju" organizira njemačka Zaklada Bertelsmann. Konferenciju za novinare održat će državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota i ravnatelj Zaklade Bertelsmann Cornelius Ochmann (MVP, 11 sati). Na kraju konferencije novinari će moći podići akreditacije za Forum.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prima u nastupni posjet voditelja misije OESS-a u RH, veleposlanika Jorgea Fuentesa Monzonisa Vilallongu. (Hrvatski sabor, 13 sati)

DEN HAAG/BRUXELLES - Reakcije na nizozemski referendum o europskom ustavu. Referendum nije obvezujući i zadnju riječ glede ratifikacije ustava ima parlament, no većina političkih stranaka poručila je da će poštivati odluku glasača bude li odziv veći od 30 posto. Posljednje ankete pokazale su da se 60 posto stanovnika protivi ustavu.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

WASHINGTON - Sastanak europske trojke i Sjedinjenih Država posvećen pripremama za skorašnji sastanak na vrhu 20. lipnja u Washingtonu. Europsku stranu predstavljat će povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, a američku državna tajnica Condoleezza Rice, zamjenik ministra za domovinsku sigurnost Michael Jackson i nacionalni obavještajni direktor John Negroponte.

NORFOLK, Sjedinjene Države - Posjet glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Scheffera.

VLADIVOSTOK - Sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Kine i Indije, Sergeja Lavrova, Li Zhaoxinga i Natwara Singha. Sastanak će biti posvećen suradnji na području energetike te situaciji u azijsko-pacifičkoj regiji.

JERUZALEM - Izrael je najavio oslobađanje 400 palestinskih zatvorenika. Oslobađanje zatvorenika dogovorili su izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmud Abas na sastanku u Šarm el-Šeiku u veljači.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Renata Tomašević

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙