FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji Gotovine: Brijunski transkripti lažni

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Branitelji generala Ante Gotovineodbacili su u četvrtak navečer izjavu premijera Ive Sanadera da je"autentičnost tzv. brijunskog transkripta potvrđena".
ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Branitelji generala Ante Gotovine odbacili su u četvrtak navečer izjavu premijera Ive Sanadera da je "autentičnost tzv. brijunskog transkripta potvrđena".

Premijer je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, izjavio da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio njega i Haški sud (ICTY) o autentičnost Brijunskih transkipata, te poručio da "general Gotovina, ma gdje bio, ne može graditi svoju obranu ili bijeg na činjenici da je riječ o falsifikatu". "Svi oni koji su na tome gradili mogući otpor prema Haagu i obranu Gotovine, danas se moraju suočiti s time da su transkripti autentični", istaknuo je Sanader aludirajući na branitelje generala.

Premijer je zatražio da Vlada u medijima objavi audio zapis transkripta i dopusti hrvatskoj javnosti da sama procjeni "autentičnost".

"Suprotno tvrdnjama premijera Ive Sanadera, tonski zapisi nedavno otkriveni iz arhive Ureda predsjednika Tuđmana dokazuju da je transkript sa sastanka održanog 31. srpnja 1995. godine doista lažan", navode u priopćenju odvjetnici .

Svoju ocjenu objašnjavaju činjenicom da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje je 2. svibnja potvrdilo autentičnost transkripta, u rješenju kojim je odbacilo njihovu prijavu protiv "nepoznatog krivotvoritelja" konstatiralo kako "transkript ne odgovara audio zapisu na način da su izostavljene određene riječi ili su određene riječi krivo navedene u transkriptu, kao i da je došlo do krivog navođenja pojedinih govornika na sastanku odnosno da su govornici krivo identificirani".

Branitelji u priopćenju izražavaju uvjerenost da je "državno odvjetništvo potvrdilo 'autentičnost' Brijunskog transkripta pod političkim pritiskom iz Haaga", citirajući kao dokaz izjavu političkog savjetnika i glasnogovornika haške tužiteljice Jean-Daniela Rucha od 4. svibnja kako je "haško tužiteljstvo od početka bilo uvjereno da je transkipt autentičan," te je "zatražilo od Vlade RH da potvrdi autentičnost Brijunskog transkripta".

Ruch je na tjednom brifingu za novinare ICTY-a 4. svibnja potvrdio da je "Tužiteljstvo vlastima u Zagrebu uputilo na provjeru svoju kopiju transkripta kako bi se provjerila u odnosu na pronađenu audio snimku". Napomenuo je da "za razliku od Gotovininih odvjetnika Tužiteljstvo nije nikada sumnjalo u autentičnost transkripta te ga je koristilo na sudu u različitim prilikama".

Gotovini branitelji u priopćenju navode kako premijer Sanader tvrdi da je dokument autentičan, a istodobno im odbija predati kopiju audio zapisa.

"Ako smo krivo procijenili, neka Vlada RH izvoli objaviti audio zapis u medijima i dopusti Hrvatskoj javnosti da procjeni 'autentičnost' Brijuskog transkripta", zaključuje odvjetnički tim na čelu s Lukom Mišetićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙