FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatraženo novo saslušanje Damira Lončarića o Gotovininoj putovnici

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebačko općinsko državnoodvjetništvo zatražilo je novo saslušanje bivšeg ravnateljaObavještajne agencije (OA) Damira Lončarića, koji bi pred istražnimsucem ponovno trebao iznijeti svoje spoznaje o krivotvorenoj putovniciza Antu Gotovinu.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo je novo saslušanje bivšeg ravnatelja Obavještajne agencije (OA) Damira Lončarića, koji bi pred istražnim sucem ponovno trebao iznijeti svoje spoznaje o krivotvorenoj putovnici za Antu Gotovinu.

Lončarića je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda prvi put ispitivao u srijedu, no kako je tema tog saslušanja bila krivotvorenje putovnice Hrvoja Petrača u zapisnik nisu ušle njegove spoznaje o Gotovininoj putovnici, izjavila je Hini zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović.

Stoga smo zatražili Lončarićevo ponovno saslušanje, kazala je Abramović. Dodala je da su istražnom sucu predložili da Lončarića ispita i o krivotvorenju putovnice za također odbjeglog Libera Matekovića, koji je zajedno s Petračem osuđen zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Za krivotvorenje putovnica najtraženijim hrvatskim bjeguncima policija tereti Franju Katavića, koji je, kako tvrde, sve napravio na poticaj umirovljenog policajca Saliha Fazlića i odvjetnika Marijana Pedišića.

Uz Lončarićevo ponovno saslušanje tužilaštvo je od suda danas zatražilo da se Katavića još mjesec dana zadrži u pritvoru, iz kojeg bi trebao izaći 28. svibnja.

Istražni sudac Zdenko Posavec Hini je potvrdio da će Kataviću produljiti pritvor, dok će o ponovnom Lončarićevom saslušanju odlučiti sljedeći tjedan.

U dosadašnjih nekoliko saslušanja Katavić je priznao sve što mu se stavlja na teret. Nakon priznanja da je izradio putovnicu za Gotovinu, što je i temelj ovog slučaja, Katavić je istražnom sucu samoinicijativno spomenuo i krivotvorenje dokumenata Hrvoju Petraču, a u posljednjem saslušanju ovoga tjedna i Liberu Matekoviću.

Pedišić je odbio svaku povezanost s krivotvorinama, kao i Fazlić, koji je na poslednjem saslušanju, prema pisanju medija, ipak ispričao da su mu Lončarić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a posredno i premijer Ivo Sanader, prijetili tražeći da tereti Pedišića i Katavića. Osobe koje se zajedno s njim sumnjiče da su naručile i izradile krivotvorene putovnice je, kaže, trebao teretiti da bi se hašku tužiteljicu Carlu del Ponte uvjerilo da se progone Gotovinini pomagači.

Državno odvjetništvo danas je ustvrdilo da na Fazlića nije vršen nikakav pritisak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙