FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dio saborske oporbe protiv dječjeg doplatka za strance

ZAGREB,20. svibnja(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o dječjemdoplatku izazvao je danas oštro protivljenje dijela oporbenih klubova,uvjerenih da će davanje prava na doplatak strancima otvoriti mogućnostzlouporaba.
ZAGREB,20. svibnja(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku izazvao je danas oštro protivljenje dijela oporbenih klubova, uvjerenih da će davanje prava na doplatak strancima otvoriti mogućnost zlouporaba.

"Osim što imamo veći broj birača od broja stanovnika, imat ćemo i više djece koja primaju doplatak od one koja su rođena u Hrvatskoj u proteklih 20 godina", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS), uvjerena da se predloženim zakonskim izmjenama širom otvaraju vrata za malverzacije.

Lalić je upozorila da nije jasno kako će stranci koji koriste dječji doplatak dokazivati da su njihova primanja niža od imovinskog cenzusa.

"U Hrvatskoj će dječji doplatak moći imati i oni koji u svojim državama imaju tvornicu aviona, a istovremeno obitelj koja u Hrvatskoj zarađuje nešto više od 5000 kuna i plaća sve poreze neće moći ostvariti to pravo", kazala je Lalić.

Protiv predloženog je i Pero Kovačević (HSP), koji je podsjetio da je braniteljima u prošlom mandatu oduzeto pravo na dječji doplatak.

"Djeca onih protiv kojih smo se borili imat će pravo na dječji doplatak, a mi nećemo", rekao je.

Izmjene je podržao Klub SDP-a, no raspravu su SDP-ove zastupnice iskoristile da još jednom podsjete na Vladina neispunjena obećanja.

"Dva mandata slušali smo ministricu Kosor kako govori o većim socijalnim pravima, no od najavljene demografske politike ništa", kazala je Milanka Opačić, što je Kosor ocijenila neargumentiranim napadima i "notornim neistinama".

"Najlakše je stati na govornicu i opaliti po Ministarstvu, pa nek se ono brani", kazala je Kosor, naglašavajući da je Vlada povećala rodiljne naknade, vratila trogodišnji dopust, uvela besplatne udžbenike i računala za mnogočlane obitelji.

"Nekorektno je prozivati nas, a sami ste smanjivali prava", poručila je Kosor SDP-ovcima.

"Vlast nije Caritas ni Crveni križ. Ona treba rješavati probleme, a ne plakati nad nečijom sudbinom", uzvratila je Ingrid Antičević-Marinović (SDP).

Sjednica je nastavljena pojedinačnom raspravom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙