FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ljudska prava podržao izmjene Zakona o osnovnom školstvu

ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Dilema treba li učitelje u osnovnim školamaprotiv kojih je podnijeta kaznena prijava suspendirati s posla ili zatakvu mjeru čekati presudu tema je kojom se danas bavio saborski Odborza ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Dilema treba li učitelje u osnovnim školama protiv kojih je podnijeta kaznena prijava suspendirati s posla ili za takvu mjeru čekati presudu tema je kojom se danas bavio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Raspravljajući o izmjenama Zakona o osnovnom školstvu, članovi Odbora podijelili su se oko amandmana koji je podnijela pravobraniteljica za djecu, a po kojemu bi se učitelji mogli suspendirati već na temelju kaznene prijave.

Predsjednik Odbora Furio Radin upozorio je da podnošenje kaznene prijave nije dovoljno da bi se potkrijepila sumnja u počinjenje kaznenog djela protiv prava djeteta.

"I zastupnici u Saboru nastavljaju raditi kada je protiv njih podignuta kaznena prijava", rekao je.

Vanjska članica Odbora Vesna Kesić, pak, drži da su djeca puno osjetljivija populacija da bi ih se izvrgavalo opasnosti od učitelja za kojega se sumnja da je počinio kazneno djelo, pa se zauzima da ga se suspendira već po podnošenju prijave.

S tim se nije složila Doroteja Pešić Bukovac (IDS), upozorivši na mogućnost da kaznena prijava bude neargumentirana i izmišljena, a da se učitelja neosnovano "pribije na stup srama".

Kod izglasavanja predloženih izmjena, kojima su dali potporu, članovi Odbora odlučili su ne intervenirati u predloženo rješenje da se učitelja može kazniti tek po pokretanju kaznenog postupka, ne samo na osnovu prijave.

Odbor je prihvatio amandman pravobraniteljice za djecu po kojemu se mjera suspenzije za one protiv kojih se vodi kazneni postupak ne ograničava samo na učitelje, već i na druge zaposlenike u osnovnim školama.

Potporu nije dobio amandman da se učitelja može suspendirati i za teže povrede radne dužnosti.

Predložene izmjene, među ostalim, predviđaju i da ravnatelji osnovnih škola ne moraju imati visoku, već višu stručnu spremu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙